Najlepsze ceny. Najlepsze wino na jesienne dni i noce.

Szczep Pinot noir

Szczep Pinot noir wywodzi się z Burgundii. To odmiana małych czerwonych winogron, które dają klarowne wino, ale nie jest rzeczą łatwą jego sporządzenie, gdyż uprawa tego szczepu jest niezwykle trudna. Francuskie wina stanowią jedne z najlepszych na świecie, ze względu na sposób wytwarzania, konsystencję, smak, proporcje składników i wiele innych czynników branych pod uwagę. Te wspaniałe wina zbierają pozytywne recenzje ludzi na całym świecie. Śmiałkowie chcą też przenosić szczepy na własne terytorium, lecz nie zawsze jest to możliwe. Wina francuskie, zwłaszcza te z terenów Burgundii i Alzacji jak wina Pinot Noir są doskonałym przykładem win, które kochają wszyscy. Także u nas można dostać te wspaniałe wina. Zapraszamy do naszego sklepu, gdzie dostępne są wina z całego globu, w tym majestatyczne Pinot noir.

Szczep Pinot noir - cechy charakterystyczne

Szczep jest bardzo trudny i wymagający w uprawie. Nie przyjmie się tam, gdzie nie będzie miał optymalnych warunków. Dlatego też wiele bezskutecznych prób jego uprawy spełzło na niczym. Ludzie chcą pić tego rodzaju trunek, dlatego też niektórzy właściciele winnic bardzo chcieli go uprawiać, niestety czasem ich ambicje napotykały na opór. Szczep Pinot Noir wzrośnie tylko tam, gdzie ma ku tego naprawdę świetne warunki. Wymaga spełnienia określonych kryteriów. Nie wszędzie można mu zapewnić takie warunki, jakich potrzebuje. Dlatego odmiana ta czasem nie daje plonów i idzie na zmarnowanie. Innym razem nawet, jeśli plony przyjdą, to nie uda się wytworzyć dobrej jakości wina.

Wina Pinot noir - kunszt i mistrzostwo

Wina tego rodzaju, jeśli są odpowiednio sporządzane i przechowywane, potrafią zachwycać i pieścić podniebienia. Jest to uznana marka win, właśnie dlatego niektórzy klienci domagają się tego typu trunków za wszelką cenę. Wina mają cudowne i mocne aromaty owoco - kwiatowe i klarowną konsystencję. Są idealne do samodzielnej degustacji. Nadają się do uświetniania posiłków i czasu spędzonego przy stole wraz z rodziną. Dobre wino jest celebracją życia i wyrazem prestiżu. Dlatego wiele osób stawia na sprawdzone rozwiązania. Nawet, jeśli nie jest się znawcą win, można odkryć w tym napoju głębię i niesamowity potencjał. Dlatego też wina Pinot Noir zyskują z tygodnia na tydzień jeszcze więcej zwolenników. Wspaniałe czerwone wina są magnetyczne i potrafią zaczarować wszystkich dookoła. Jeśli poda się je gościom podczas ich wizyty, można zaskarbić sobie dozgonną przyjaźń i życzliwość tych osób. Dobry trunek jest doceniany w każdego rodzaju relacjach, czy są to relacje rodzinne, miłosne, czy też zawodowe, wino tego rodzaju zawsze łagodzi obyczaje.

Wina Pinot noir sklep z winami dla każdego

Polecamy zakup wina w naszym sklepie, gdyż posiadamy wyłącznie produkty najwyższej próby od sprawdzonych i rzetelnych producentów. WIna Pinot Noir sklep oferuje w korzystnych cenach i niesamowitej oprawie. Polecamy takie wino każdemu, kto chce pokazać się od jak najlepszej strony, organizując przyjęcie. Jeśli chodzi o wręczenie wina w prezencie, to również jest świetnym pomysłem.

Pinot noir czerwona odmiana winorośli wykorzystywana w przemyśle winiarskim. Terminem tym określa się również wina wyprodukowane z tego szczepu. Inne spotykane nazwy to Spatburgunder, Pinot Nero, Blauburgunder, Salvagnin, Salvagnin Noir, Pinot tinto, Kisburgundi Kek, Rounci, Burgundac Crni. Odmiana o liściach mniejszych niż cabernet sauvignon, ale większych niż syrah. Grona małe, zwarte, stożkowo-cylindryczne, podobne nieco do szyszek. Uważa się, że etymologia nazwy pinot pochodzi właśnie od szyszkowatego kształtu gron. W uprawie ma tendencję do tworzenia wąskich, niezbyt rozłożystych krzewów. Owoce wrażliwe na szarą pleśń, liście podatne na mączniaka i wirusa wachlarzowatości winorośli. Preferuje gleby wapienne, nie lubi zbyt wysokich temperatur w uprawie. Powoduje to, że pinot noir ma opinię szczepu trudnego i kapryśnego, zarówno w uprawie, jak i winifikacji. Najbardziej naturalnym zastosowaniem dla niego jest produkcja wina czerwonego, mającego charakterystyczny, pełny i bogaty, ale nie ciężki smak. Daje wina zazwyczaj o jaśniejszym kolorze niż inne szczepy czerwone. W młodym pinot noir można wyczuć najczęściej nuty czerwonych owoców (wiśnia, truskawka, malina, czerwona porzeczka). Starzejące się wino nabiera aromatów korzennych (wanilia, kokos, dym, dąb, cedr, skóra, trufle, cygara - w zależności od beczek użytych do starzenia wina). Produkuje się z niego również wina różowe, a także białe typu vin gris (wina produkowane z soku, bez udziału skórki owocow).

Odmiana pinot noir pochodzi z francuskiego regionu Burgundii, zaś jego uprawa znana jest od dwóch tysięcy lat. U Columelli w De re rustica znajduje się (bardzo zbliżony do charakterystyki współczesnego Pinot noir) opis winorośli uprawianych na terenie obecnej Burgundii w I wieku naszej ery. Nie jest znane jej pochodzenie.

Austriaccy naukowcy sugerują, że pinot noir może być efektem skrzyżowania szczepów pinot meunier i traminer, pogląd ten jednak nie znalazł uznania wśród innych enologów. Pinot meunier jest identyczny genetycznie z pinot noir, różniąc się jedynie mutacją komórek naskórka (chimera epidermalna) wywołującą owłosienie wierzchołków pędów i nieco bardziej kompaktowy wzrost.

Pinot gris jest mutantem somatycznym (pączkowym) szczepu pinot noir, o jasnej barwie owoców. Pinot blanc jest najprawdopodobniej dalszą mutacją szczepu pinot gris. Profile DNA wszystkich szczepów z grupy pinot (gris, blanc, moure i teinturier) są niemal identyczne. Inny biały mutant pinot noir został wyodrębniony w Burgundii w 1936 i jest uprawiany obecnie na małą skalę pod nazwą pinot gouges (za nazwiskiem hodowcy). Pinot noir ma długą historię uprawy i wydaje się być szczepem szczególnie podatnym na mutacje. W samej Francji istnieje bardzo wiele lokalnych odmian pinot noir, z czego ponad 50 jest oficjalnie wyróżnionych i opisanych. Gamay beaujolais (nie mylić z gamay) jest wcześnie dojrzewającym, kalifornijskim klonem pinot noir, uprawianym jedynie w Nowym Świecie. Fruhburgunder (pinot noir précoce) jest innym, wcześnie dojrzewającym klonem pinot noir, być może identycznym z gamay. W wiekach średnich w północno-wschodniej Francji uprawne formy pinot noir krzyżowały się spontanicznie z innym powszechnie wówczas uprawianym szczepem gouais blanc. Potomstwo tych krzyżowek charakteryzowało się sporym wigorem (typowym dla hybryd pomiędzy oddalonymi od siebie genetycznie formami rodzicielskimi). Mieszańce te dały początek wielu uprawianym do dziś szczepom, między innymi chardonnay, aligote, auxerrois, gamay i melon.

W 1925 w Afryce Południowej pinot noir został skrzyżowany ze szczepem cinsaut (znanym lokalnie pod nazwą hermitage). Uzyskano w ten sposób odmianę pinotage.