Najlepsze ceny. Najlepsze wino na jesienne dni i noce.

Wino z półwyspu Iberyjskiego – postaw na wina Mencia

Hiszpańskie i portugalskie wina często konkurują o miano tych najsmaczniejszych. Wśród nich są wina Mencia. To trudny szczep, wymagający dużej dbałości zarówno w uprawie, jak i później, podczas produkcji wina. Oto dlaczego warto po niego sięgnąć.

Pochodzenie szczepu Mencia

Szczep Mencia najbardziej popularny jest w Hiszpani, w regionie Bierzo. Ten czerwony szczep winny Uprawia się również w pozostałych regionach północno-zachodniej Hiszpani, a nawet w Portugalii. Uznawany jest zresztą za identyczny z portugalskim szczepem Jaen.

Duża różnorodność genetyczna przemawia za tym, że szczep Mencia pochodzi właśnie z Hiszpanii. Podejrzewa się, że do Portugalii mogli go sprowadzić pielgrzymi powracający z Santiago de Compostela. Ta odmiana winorośli właściwej szczególnie zyskała na popularności na przełomie XX i XXI wieku, kiedy to winiarze odkryli potencjał tego szczepu na najbardziej wymagających stanowiskach.

Szczep Mencia lubi gleby łupkowe, a jak odkryto na przełomie wieków XX i XXI doskonale spisuje się na wyżej położonych stanowiskach o ubogim podłożu. Przeniesienie upraw na wyższe tereny pozwoliło na nowo odkryć zalety tej odmiany. Choć mało wydajna, Mencia z górskich winnic daje wyraziste i skoncentrowane wino.

Mencia uprawiana na niżej położonych stanowiskach nie wzbudzała zachwytu wśród konsumentów. Przeniesienie jej na wyższe stanowisko spowodowało, że Mencię zaczęto porównywać z francuskim szczepem Cabernet Franc. Współczesne nadania genetyczne wykluczyły to podobieństwo, i wskazały, że genetycznie Mencia jest zbieżna z portugalskim szczepem Jean.

Owocująca Mencia ma niewielkie grona, ale same jagody są średnie lub duże. Pojawiają się dość wcześnie i są podatne na uszkodzenia z powodu wiatru oraz na infekcje pleśni. Także podczas produkcji wina Mencia potrafią przysporzyć problemów, by nie zepsuć finalnego produktu trzeba bardzo uważać na poziom alkoholu i kwasowość.

Jak smakuje Mencia?

Szczep Mencia nie jest łatwy w uprawie ani podczas przetwarzania. Jednak gdy cała sztuka się powiedzie wina Mencia mają wyrazisty, złożony smak o wyczuwalnych warzywnych i ziemistych nutach. Wina Mencia mają owocowy bukiet, w którym znawcy dostrzegają aromat jeżyn i niuanse mineralne, zwłaszcza jeśli wino zostało wykonane ze zbiorów ze starszych nasadzeń.

Wina Mencia maja tendencję do utleniania się, dlatego nie nadają się do długiego dojrzewania w beczkach. Wina leżakują w nich do dwóch miesięcy. W woni takiego wina można wyczuć charakterystyczną dla Hiszpanii nutę czekolady. Wino Mencia pachnie dojrzałą śliwką z ziemią i likierem.

Jeżeli chodzi o wina Mencia sklep z alkoholami zwykle może zaoferować kilka win tego rodzaju z różnych półek cenowych. Warto wiedzieć, że prawdziwe wina Mencia to te przygotowane z mieszanki winogron, w których co najmniej 75% to Mencia. Dobre wina tego rodzaju kosztują zwykle ponad 100 złotych i przypadną do gustu przede wszystkim miłośnikom wytrawnych trunków. Wina Mencia doskonale komponują się z wołowiną i wędlinami, nadaje się też do potraw serwowanych z sosem pomidorowym. Wina Mencia można też z powodzeniem używać jako składnik pasztetów czy dresingów do sałatek.

Mencia czerwony szczep winny uprawiany głównie w hiszpańskim regionie Bierzo. Ten zdobywający coraz większą popularność szczep bywa uważany za identyczny z portugalskim szczepem Jaen, a także dość długo był uważany za jeden z klonów Cabernet Franc. Ten ostatni pogląd został odrzucony przez badania DNA. Uprawy w hiszpańskich regionach Bierzo i Ribeira Sacra zajmują niemal 10 tys. hektarów.