Merlot czerwony szczep winorośli wywodzący się z prawdopodobnie z rejonu Bordeaux. Merlot jest spotykany w niemal wszystkich krajach winiarskich na świecie. Jest jednocześnie najczęściej uprawianą odmianą winorośli we Francji, 114 675 ha winnic, co stanowi około połowę światowej produkcji. Nazwa stanowi starofrancuskie zdrobnienie słowa merle – kos (Turdus merula), prawdopodobnie ze względu na czarnoniebieski odcień jagód albo popularność wśród tych ptaków. Szczep jest krzyżówką odmian magdeleine noire des charentes i cabernet franc. Merlot uchodzi za odmianę dość uniwersalną – jest używany zarówno do produkcji win jednoszczepowych, jak również jako składnik win kupażowanych, gdzie towarzyszy najczęściej później dojrzewającej i bogatszej w taniny odmianie cabernet sauvignon, wnosząc elegancki kolor, miękkość i owocowość. Poziom alkoholu jest średni do wysokiego. Wino Chateau Petrus, produkowane w apelacji AOC Pomerol we Francji w 95% ze szczepu merlot utrzymywało przez 20 lat tytuł najdroższego wina świata. Badacze zarejestrowali 57 synonimów dla nazwy merlot: alicante, alicante noir, begney, bidal, bidalhe, bigney, bigney rouge, bini, bini ruzh, bioney, black alicante, bordeleza belcha, bordeleze belcha, crabutet, crabutet noir, crabutet noir merlau, hebigney, higney, higney rouge, langon, lecchumskij, medoc noir, merlau, merlaut, merlaut noir, merle petite, merlo, merlot black, merlot blauer, merlot crni, merlot nero, merlott, merlou, odzalesi, odzhaleshi, odzhaleshi legkhumskii, petit merle, picard, pikard, plan medre, planet medok, plant du medoc, plant medoc, saint macaire, same de la canan, same dou flube, seme de la canau, seme dou flube, semilhon rouge, semilhoum rouge, semilhoun rouge, semillon rouge, sud des graves, vidal, vini ticinesi, vitrai i vitraille.

Zobacz też wina.