Tannat wina, czerwony szczep winorośli, dający bogate w taniny wina o intensywnie czerwonej barwie. Pomimo największych obszarów winnic obsadzonych szczepem Tannat jest Francja. Szczep Tannat najlepiej rozwija się w Urugwaju i tam też jest nazywany szczepem narodowym. Winorośl Tannat, podobnych odmian uprawiano w południowo-zachodniej Francji już w czasach rzymskich. Wina wytwarzane z Tannat cechują się wysoką kwasowością, głębokim kolorem i wysoką zawartością garbników, szczególnie przy tradycyjnej metodzie wytwarzania, co z jednej strony sprawia, że wymagają długiego dojrzewania, z drugiej strony zapewnia im długowieczność. Często szczep Tannat jest dodawany w niedużej ilości do win kolekcjonerskich celem dodania powolnego starzenia wina. Przyjęto iż odmiana pochodzi z prowincji Béarn na skraju Pirenejów. Największe uprawy Tannat znajdują się na południowym zachodzie terytorium Francji. Tannat jest odmianą typową dla Urugwaju (ok. 2000 ha upraw), znaną tam także pod nazwą harriague od pioniera winiarstwa, baskijskiego imigranta Don Pascuala Harriague. Głównymi regionami upraw szczepu Tannat są departamenty Canelones, Montevideo, San José i Maldonado. Wina produkowane ze szczepu Tannat zostały określone w wyniku badań Rogera Cordera, opublikowano jako "najzdrowsze". Tradycyjny sposób wytwarzania wina z tannat (fermentacja w obecności skórek i pestek przez 3-4 tygodnie) z winorośli tannat (spotykany w praktyce tylko w niewielkich regionach Gers i Nuoro we Francji oraz na Sardynii) zapewnia szczególnie wysoką aktywnych biologicznie antocyjanów, ważnych w zapobieganiu chorób układu krążenia.

Tannat Wina - Szczepy Win - Sklep z Winem Bachus