Szczep Mourvedre

Czerwone wina to klasyka, jeśli chodzi sympatyczne wieczory z przyjaciółmi lub tylko we dwoje. Jak pić, to z rozmachem. Nie warto zatem ograniczać się wyłącznie do jednego rodzaju wina. Warto spróbować różnych jego odmian, by przekonać się, które smakuje najlepiej. Oczywiście w przypadku każdej osoby jest to indywidualna sprawa, więc wybór będzie inny.

Winem czerwonym, który zyskał sobie rzeszę zwolenników na całym świecie jest wino Mourvedre. Ten szczep pochodzi z Hiszpanii, a dokładniej z okolic Walencji. Jest to najbardziej prawdopodobne miejsce jego powstało, co potwierdzają źródła historyczne i bogata tradycja. Wino hiszpańskie jest jedyne w swoim rodzaju. Legitymuje się wyrazistym smakiem i nieprzeciętną barwą. To prawdziwe wino z duszą. Czym odznacza się szczep Mourvedre oraz jakie zastosowania przewidziano dla tego rodzaju wina? Informacji można zasięgnąć przeglądając oferty naszego sklepu oraz dokonując degustacji trunku.

Szczep Mourvedre - jaki lubi klimat i jak dojrzewa?

Szczep Mourvedre to odmiana czarnych, niewielkich winogron. Odmiana ta dojrzewa bardzo późno. Do wzrostu i prawidłowego rozwoju potrzebuje wręcz tropikalnych warunków, sporego nasłonecznienia i ciepła przez cały okres dojrzewania. Najlepiej krzewy Mourvedre wzrastają na glebach typowo wapiennych bądź takich, które zawierają znaczącą domieszkę wapiennej ziemi. Bliska odległość morza dobrze wpływa na kondycję krzaczków. Szczep Mourvedre zawiera bardzo duże ilości resweratrolu, czyli składnik wspierającego zdrowie i układ odpornościowy człowieka. Szczep wykazuje dużą zdolność do walki z pasożytami, szarą pleśnią lub nekrozą korową, lecz nie radzi sobie samodzielnie z roztoczami i skoczkami liściowymi. Te ostatnie mogą stanowić poważne zagrożenie dla plonów.

Wina Mourvedre - gustowne trunki do posiłków

Wino Mourvedre ma silną strukturę i wyjątkowo ciemne zabarwienie. W kieliszku przezroczystym prezentuje się wytwornie niczym najdroższe wina świata. Zawiera spore ilości alkoholu. Przebijają się tu aromaty czarnych owoców, jak jeżyna czy porzeczka. Aromaty są uzależnione od tego, ile lat ma dany egzemplarz wina. Zioła, pieprz, tanina i owocowe nuty decydują o osobowości trunku w jego młodym wieku. Z kolei z biegiem czasu wino nasiąka także aromatem trufli, lukrecji, wanilii czy dębowego drzewa. Wino należy do trunków o dość niskiej kwasowatości. Może być podawane do posiłków lub bezpośrednio przed nimi w celu pobudzenia apetytu. Ponieważ wina Mourvedre mają wyraźnie korzenne i ziemiste akcenty, doskonale pasują do posiłków grillowanych, zwłaszcza do mięsa. Najlepsza będzie dobrze wypieczona i chrupiąca kaczka w buraczkach lub cokolwiek z dziczyzny.

Prezent? Wina Mourvedre sklep to odpowiednie miejsce!

Każdy, kto nie wie, co kupić w prezencie dla kogoś bliskiego lub dla znajomego z pracy, dobrze trafił. Wino zawsze jest trafionym podarunkiem. A jeśli już kupować wino, to takie z wyższej półki, które zachwyci obdarowanego.

Dlatego też wina Mourvedre sklep proponuje w atrakcyjnych cenach, by każdy mógł sprawić komuś przyjemną niespodziankę.

Mourvedre czerwona odmiana winorośli, popularną głównie w Hiszpanii i południowej Francji, a uprawianą także w Australii i Kalifornii. Odmiana wywodzi się z Hiszpanii i była wcześniej nazywana tam mataro, a dziś monastrell (po hiszpańsku) albo monestrell (w języku katalońskim). W produkcji wina używa się jej przeważnie jako jednego ze składników cuvees (win z kilku odmian winogron), np. w winach chateauneuf-du-pape i innych z południowej Doliny Rodanu. Z mourvedre produkuje się wina jednoszczepowe we Francji tylko w regionie Bandol, a w Hiszpanii w gorętszych regionach Jumilla i Yecla, albo też różową odmianę win musujących cava. Przed epidemią filoksery i mączniaka odmiana była we Francji uprawiana dużo chętniej. Plantatorzy odtwarzając winnice po tych katastrofach często rezygnowali z mourvedre. Jednak w śródziemnomorskiej części Hiszpanii odmiana jest nadal popularna, a w okolicach Walencji stanowi wręcz podstawową odmianę. Nazwa w języku francuskim, która przenikła do innych języków pochodzi od niewielkiej miejscowości winiarskiej Murviedro w pobliżu Walencji. W literaturze często omyłkowo utożsamia się odmianę mourvedre z odmianą graciano, gdyż jednym z synonimów graciano jest morrastel. Synonimy są liczne: alcallata, alcayata, alicante (w Andaluzji), arach sap, balzac (w Charente), balthazar, balzar, beausset, beneda oder benadu, beni carlo (w Dordogne), bérardi, bod, bon avis, buona vise, casca, catalan (w departamencie Delta Rodanu), cayata, caymilari sarda, charmet, clairette noir, damas noir, english colossal, espagnen (w Ardeche), espar (w Herault), esparte, estrangle-chien, flouron, flouroux, garrut, gayata tinta, karis, negralejo, negre trinchiera, negrette (przy czym istnieje także odmiana negrette), negria, negron, neyron, maneschaou, marseillais, mataro, maurostel, mechin, minustrello, monastre, monastrell, monastrell menudo, monastrell verdadreo, morastell, morrastel, morastrell, morrastrell, mourvedon, mourvedr espar, mourvege, mourvegue, mourves, piemontais (w departamencie Vaucluse), pinot fleri, plant de ledenon, plant de saint gilles (w departamencie Gard), reina, ros, rossola nera (na Korsyce), spar, tintilla, tinto, tire-droit (w Drome, ze względu na pionowo uformowane czubki), trinchiera, valcarcelia, verema, veremeta, vereneta.