Biała odmiana winorośli, uprawiana we Francji zaliczana do niewielkiej grupy "odmian szlachetnych" (edle Rebsorten, Edelreben (niem.), cepages nobles (fr.)). Pod nazwą steen (także stein) jest najpopularniejszą białą odmianą w Republice Południowej Afryki, gdzie wyrabia się z niej poza winem stołowym także wina wzmacniane i winiaki. Plenność odmiany jest wysoka, ale do uzyskania doskonałych win konieczne jest ograniczenie wydajności. Chenin blanc jest podatna na botrytyzację, przez co nadaje się do wyrobu słodkich win. O wszechstronności odmiany świadczy fakt, że ze względu na wysoką kwasowość nadaje się do wyrobu win musujących, a w innych regionach te winogrona są sprzedawane nawet jako deserowe. Szerokie rozpowszechnienie sprzyja dużej liczbie synonimów. Chenin Blanc jest znany także pod nazwami: anjou, blamancep, blanc danjou, blanc d´aunis, blanc emery, bon blanc, capbreton blanc, confort, coue fort, cruchinet, cugnette, fehér chenin, franc blanc, franche, gout fort, luarskoe, pineau d´anjou, pineau de briollay, pineau de la loire, pineau de savennieres, pineau gros, pineau gros de vouvray, pineau nantais, plant de breze, plant de salces, plant de salles, plant du clair de lune, quefort, rajoulin, rouchalin, rougelin, steen, stein, tete de crabe, vaalblaar stein und verdurant.

Zobacz też wina.