Najlepsze ceny. Najlepsze wino na jesienne dni i noce.

Szczep Chenin Blanc-Chenin

Należy mieć świadomość, że zdecydowanie najwięcej nasadzeń (prawie 19 tysięcy hektarów) omawianego szczepu Chenin Blanc można znaleźć w RPA. Pojawił się bowiem w tym kraju już w 1652 roku i przez bardzo długo był znany pod nazwą steen. Z kolei na drugim miejscu w tej klasyfikacji znajduje się Francja. Czym dokładnie wyróżnia się szczep Chenin Blanc - Chenin?

Uprawa

Jest to wczesna odmiana. Oznacza to, że na właściwie bogatych glebach może dać bardzo wysokie i satysfakcjonujące plony. Warto wiedzieć, że szczep stosunkowo łatwo adaptuje się nie tylko do różnych gleb, ale również warunków klimatycznych. Godny uwagi jest fakt, że dobre wina będą wymagały wapiennych gleb, a także niezbyt wysokich temperatur. Nie można zapomnieć, że omawiany szczep wykazuje się wrażliwością na szarą pleśń, mączniaka czy wiosenne przymrozki. Z kolei jest bardzo odporny na mącznika rzekomego. Powoduje to, że liczba siedlisk, w których można spodziewać się wybitnych win jest ograniczona.

Jak pachną wina Chenin Blanc - Chenin sklep?

Warto wiedzieć, że Chenin nie jest zaliczany do aromatycznych szczepów, przy odpowiedniej dojrzałości owocu, można spodziewać się charakterystycznego spektrum aromatów. Oczywiście dominują owoce, od pigwy po jabłka, gruszki czy brzoskwinie. Mogą także pojawić się nuty marakui, melona, mango czy ananasa. Do wymienionych owocowych mogą dołączyć również beczkowe aromaty. Godny uwagi jest fakt, że w cieplejszym klimacie do głosu będą także dochodziły aromaty różnych tropikalnych owoców. Jest to wynikiem przede wszystkim praktykowanej chłodnej fermentacji w tych rejonach.

Co warto wiedzieć o stylach win z Chenin Blanc?

Należy mieć świadomość, że jest to odmiana niezwykle plastyczna. Oznacza to, że możliwe jest uzyskanie z tego szczepu win o zróżnicowanym charakterze, od słodkich po wytrawne. Mogą również powstać doskonałe wina musujące. Chenin w tej kwestii może bardzo przypominać rieslinga. Warto zaznaczyć, że ma również zbliżoną podatność na szlachetną pleśń. Wspólnym mianownikiem znacznej większości win z Chenin Blanc jest stosunkowo wysoka kwasowość, elegancja, żywość. Szczep wyróżnia się również dziesięcioletnim potencjałem dojrzewania.

Nie można zapomnieć, że omawiany szczep znosi beczkę, przede wszystkim używaną. Ponadto Chenin przeważnie nie występuje w mieszankach. Szczep jest uniwersalnym towarzyszem przy stole, doskonale komponuje się z różnymi potrawami. Należy mieć świadomość, że w bardziej kwasowym, wytrawnym wydaniu będzie idealnie pasował do dań z elementami słodyczy. Z kolei słodsze Chenin bardzo dobrze zda egzamin z wieprzowiną, drobiem. Warto wiedzieć, że odmiana sprawdzi się także z dojrzewającymi krowimi serami. Doskonałymi przykładami mogą być brie, cheddar czy gruyere.

Można zaobserwować, że z roku na rok coraz częściej wino gości na polskich stołach podczas obiadów czy kolacji. Nikogo nie powinien dziwić ten fakt. Polacy dostrzegli bowiem, że wino doskonale komponuje się z bardzo dużą liczbą potraw. Dodatkowo wino pite w trakcie posiłku pobudza do intensywnej pracy gruczoły trawienne.

Biała odmiana winorośli, uprawiana we Francji zaliczana do niewielkiej grupy "odmian szlachetnych" (edle Rebsorten, Edelreben (niem.), cepages nobles (fr.)). Pod nazwą steen (także stein) jest najpopularniejszą białą odmianą w Republice Południowej Afryki, gdzie wyrabia się z niej poza winem stołowym także wina wzmacniane i winiaki. Plenność odmiany jest wysoka, ale do uzyskania doskonałych win konieczne jest ograniczenie wydajności. Chenin blanc jest podatna na botrytyzację, przez co nadaje się do wyrobu słodkich win. O wszechstronności odmiany świadczy fakt, że ze względu na wysoką kwasowość nadaje się do wyrobu win musujących, a w innych regionach te winogrona są sprzedawane nawet jako deserowe. Szerokie rozpowszechnienie sprzyja dużej liczbie synonimów. Chenin Blanc jest znany także pod nazwami: njou, blamancep, blanc danjou, blanc d´aunis, blanc emery, bon blanc, capbreton blanc, confort, coue fort, cruchinet, cugnette, fehér chenin, franc blanc, franche, gout fort, luarskoe, pineau d´anjou, pineau de briollay, pineau de la loire, pineau de savennieres, pineau gros, pineau gros de vouvray, pineau nantais, plant de breze, plant de salces, plant de salles, plant du clair de lune, quefort, rajoulin, rouchalin, rougelin, steen, stein, tete de crabe, vaalblaar stein und verdurant.