Wiemy już, że winiaże fermentują winogrona w wino od tysięcy lat. I prawdopodobnie jesteś również świadomy faktu, że Vitis vinifera jest podatny na mutacje. W ciągu kilku tysiącleci, w których produkujemy wino, ta mutacja zaowocowała bogactwem odmian winorośli, które dziś liczą się w tysiącach. Ale co z tymi wczesnymi winogronami, które nasi przodkowie miażdżyli i poddawali fermentacji w wino? Czy któryś z nich wciąż jest w pobliżu? Cóż, jedna z najstarszych odmian, jakie znamy, wciąż żyje i kopie.

Rkatsiteli to białe winogrono, które według wielu narodziło się gdzieś na zboczach Kaukazu w Gruzji. Jego nazwa dosłownie tłumaczy się jako „czerwona łodyga”, zainspirowana czerwonawym kolorem, jaki przybierają łodygi w okresie żniw. Niesamowicie popularne w swoim rodzimym kraju winorośl Rkatsiteli można znaleźć praktycznie w każdym regionie winiarskim w granicach Gruzji.

Rkatsiteli jest szczególnie używany do produkcji tradycyjnego gruzińskiego wina. Gruzińskie wina Q vevri  są produkowane przy użyciu niewiarygodnie starych technik winiarskich, których początki sięgają początków  winiarstwa . Winogrona są wyciskane, a następnie wszystko – sok, skórki, szypułki i wszystko inne – przelewa się do glinianych naczyń zwanych Qvevri. Słoiki są zapieczętowane, zakopane w ziemi i pozostawione do fermentacji na kilka miesięcy. Rezultatem jest lekko garbnikowe  wino pomarańczowe . Ale producenci nie poprzestają na tym; winogrona są również przetwarzane na każdy styl wina, jaki możesz sobie wyobrazić. Musujące, niegazowane, deserowe, a nawet brandy.

Wierzcie lub nie, Rkatsiteli zapuściła nawet korzenie w Nowym Świecie. Nowojorskie Finger Lakes to amerykańska placówka produkcji Rkatsiteli, a wszystko to dzięki pracowitym wysiłkom jednego człowieka. Dr Konstantin Frank był urodzonym na Ukrainie winiarzem i hodowcą winorośli, który był siłą napędową ustanowienia Finger Lakes jako regionu winiarskiego. Kiedy eksperymentował z różnymi odmianami o chłodnym klimacie, aby udowodnić, że region Finger Lakes może produkować wspaniałe wino, jednym z winogron, z którym odniósł sukces, było Rkatsiteli. Reszta, jak mówią, jest historią. Do dziś jest to jeden ze sztandarowych stylów winnicy Dr. Konstantin Frank Wine Cellars.

Po drugiej stronie Atlantyku Rkatsiteli pozostaje ważne w całej Europie Wschodniej. W Bułgarii i na Ukrainie Rkatsiteli posiada tytuł najczęściej sadzonego winogrona, a „czerwona łodyga” występuje w winnicach w Rosji, Macedonii, Rumunii i nie tylko. Występuje nawet tak daleko, jak Chiny.

Jak więc smakują wina z tego starożytnego winogrona? Jest naturalnie bardzo kwaśny, co oznacza, że ​​Rkatsiteli często wisi na winorośli do końca sezonu zbiorów. Typowe wytrawne Rkatsiteli zawiera aromaty pigwy, przypraw i kwiatów. Dzięki wyraźnej kwasowości i łatwemu do picia profilowi ​​owocowemu Rkatsiteli jest doskonałym winem spożywczym. Od drobiu po wieprzowinę, ryby i nie tylko, ta gruzińska odmiana jest bardzo niedocenianym parowaniem. Choć może być starożytny, Rkatsiteli nadal ma prawdziwy urok dla miłośników wina.