Najlepsze ceny. Najlepsze wino na jesienne dni i noce.

Przepraszamy za niedogodności.

Wyszukaj ponownie to co szukasz

Szczep Lambrusco – Vitis labrusca L

Dobre czerwone wino jest na wagę złota. Na rynku dostępnych jest wiele takich trunków, lecz niektóre z nich są zdecydowanie niedoceniane. Tak jest np. z winem pochodzącym ze szczepu Lambrusco – Vitis labrusca L. Prawdziwe czerwone wina Lambrusco – Vitis labrusca L są bowiem dostojne i wytrwane, lecz w sprzedaży dostępne są również wina deserowe i musujące o tej nazwie, stąd też czasem oczekiwania koneserów mogą być inne, niż to, co zostało im zaserwowane. Szczep Lambrusco – Vitis labrusca L rodzi jednak szlachetne owoce, z których powstaje wino przedniej jakości i warto byłoby nieco odkłamać wizerunek tego trunku na świecie. Dlatego też sprzedajemy wyłącznie świetnej jakości napoje winne, a wina Lambrusco – Vitis labrusca L sklep szczególnie poleca dla każdego, kto chce się przekonać, że jest to naprawdę smaczny i godny zainteresowania trunek. Z pewnością warto zakupić chociaż jedną butelkę na próbę, by potem nie żałować, że się nie spróbowało.

Szczep Lambrusco – Vitis labrusca L - skąd pochodzi?

Choć nazwa może być nieco myląca, bo wina Lambrusco wytwarzane są z owoców amerykańskich określanych jako winorośl lisią Vitis Labrusca L, to jest to wino włoskie. Szczep uprawiany jest w Lombardii oraz prowincji Reggio Emilia. Wino przechowywane jest w bardzo szczelnych i nieprzepuszczających powietrza kadziach. Ma to zagwarantować trunkowi spore stężenie dwutlenku węgla. W winach Lambrusco często używa się także innych lokalnych szczepów, co daje niepowtarzalne smaki. W regionach, gdzie ta odmiana jest uprawiana tworzy się bardzo dużo lekkich napojów musujących na bieżącą konsumpcję. Czerwone wytrawne wino Lambrusco – Vitis labrusca L najlepiej jednak smakuje, gdy trochę postoi.

Wina Lambrusco – Vitis labrusca L - czym się charakteryzują?

W mediach społecznościowych panuje obecnie trend związany z promowaniem prawdziwego wina Lambrusco – Vitis labrusca L, gdyż zbyt dużo pojawiło się na rynku rozmaitych kombinacji, które sprawiły, że pojawiły się niezbyt przychylne opinie krzywdzące dla prawowitej marki. Lambrusco ma sporą kwasowość. Wyróżniają się tutaj aromaty czarnej porzeczki oraz wiśni. Goryczka zawarta w trunku idealnie równoważy wyrazisty smak potraw, gdy np. są zbyt słodkie lub zbyt tłuste. Wino Lambrusco – Vitis labrusca Lnie lubi nazbyt długiego leżakowania. Będzie idealnie pasowało do obiadu, podczas którego podaje się pikantną zupę lub mięso w ostrzejszej marynacie. Zazwyczaj wino posiada ok. 12% zawartości alkoholu, więc jest dość mocne. Poprawia trawienie i sprawia, że każdy posiłek zamienia się w stylową ucztę. Wino będzie także wybornie smakowało do tłustych wędlin i serów. Wytwarzane jest klasyczną metodą Charmata.

Wina Lambrusco – Vitis labrusca L sklep - dlaczego warto kupować u nas?

Wina świata dostępne w naszym sklepie pozwolą każdemu smakoszowi przenieść się w najdalsze zakątki globu. Nie trzeba wcale wyjeżdżać za każdym razem, aby spróbować lokalnych specjałów winnych z różnych interesujących krajów. Jeśli ktoś szuka gustownego prezentu w postaci alkoholu, polecamy również nasze produkty pochodzące wyłącznie od sprawdzonych producentów i przepięknie opakowane.

Lambrusco – Vitis labrusca L to włoske wino produkowane z owoców z amerykańskiego gatunku winorośli - winorośli lisiej Vitis labrusca L. Wino to produkowane jest przede wszystkim w prowincjach Reggio Emilia i Lombardia. Najbardziej znane są lekko musujące (frizzante) czerwone Lambrusco produkowane w regionach posiadających "oznaczenie kontrolowane" DOC (Denominazione di Origine Controllata): Lambrusco Grasparossa di Castelvetro, Lambrusco di Sorbara, Lambrusco Salamino di Santa Croce, Lambrusco Reggiano i Lambrusco Mantovano. Tradycyjnie Lambrusco jest wytrawnym (secco) czerwonym winem zamykanym naturalnym korkiem, to w regionie Lambrusco Reggiano produkuje się także półsłodkie (amabile) lub słodkie (dolce) odmiany tego wina poprzez dodatek do 15 % winogron szczepu Ancellotta. Słodka odmiana Lambrusco była bardzo popularna w USA w latach 70. i 80. XX wieku. Po roku 1995 wprowadzono także do USA odmiany wytrawne, zamykane korkiem z regionów DOC. Końcową część fermentacji Lambrusco przeprowadza się w szczelnych kadziach, przez co zachowuje ono zawartość dwutlenku węgla.