Najlepsze ceny. Najlepsze wino na jesienne dni i noce.

Szczep Greco di Tufo - niezwykłe wina z Kalabrii

Wino to szlachetny trunek z wielowiekową tradycją. Na jego smak, kolor oraz konsystencję wpływ ma przede wszystkim szczep, czyli odmiana winorośli zastosowanej do produkcji wina, ale nie tylko - także sposób produkcji oraz sama uprawa i warunki pogodowe mają wpływ na to, jak wino smakuje. Jedną z odmian, z której pozyskuje się wyśmienite wino, jest szczep Greco di Tufo.

Ta odmiana winorośli uprawiana jest głównie w południowej części Włoch, ale to prawdopodobnie Grecy sprowadzili je w te rejony, na co również wskazuje pierwszy człon nazwy szczepu (choć nie jest to w żaden sposób potwierdzone). Drugi człon odnosi się do okolic miasta Tufo w Kampanii, gdzie prawdopodobnie powstaje jedna z najlepszych odmian wina greco bianco. Oczywiście szczep Greco di Tufo jest także uprawiany poza Kampanią, można między innymi natknąć się na plantacje w okolicach Kalabrii czy Molise. Jednak to właśnie wina Greco di Tufo z okolic Kampanii cieszą się niepowtarzalnym i wyjątkowym aromatem.

Szczep Greco di Tufo potrzebuje odpowiednich warunków do uprawy. Kiedyś ta odmiana winorośli znana była z tego, że uprawiano ją na zboczach Wezuwiusza, dzisiaj to właśnie wulkaniczne, gliniaste i bogate w siarkę gleby mają decydujący wpływ na smak oraz złożoność mineralną wina. Jako że jest to również odmiana późno dojrzewająca, to jest również podatna na działalność mączniaka prawdziwego i rzekomego, co sprawia, że produkcja wina Greco di Tufo nie jest najłatwiejsza, a to ostatecznie przekłada się na cenę jednostkową za butelkę.

Wina Greco di Tufo odznaczają się delikatnym, słomkowym kolorem i rześką kwasowością. Wyczuwa się w nich przede wszystkim mineralne aromaty, które przywodzą także na myśl owoce cytrusowe, prażone migdały, akację, a także gruszki i jabłka. Spożywa się je głównie młode, a najlepszy aromat wina Greco di Tufo przypada na koniec trzeciego roku leżakowania. Wraz z wiekiem wydobywa się więcej ziołowych i mineralnych aromatów. Na uwagę zasługuje także konsystencja, która odznacza się bogatą, kremową teksturą.

Szczep Greco di Tufo jest więc ceniony zarówno za swój aromat, jak i konsystencję. Do czego najlepiej podawać wina Greco di Tufo? To rześkie i o jasnym słomkowym kolorze wino może być podawane jako aperitif, a także serwowane jest do owoców morza oraz ryb takich jak małże, krewetki, kalmary czy grillowany labraks. Ponadto wina Greco di Tufo sklep podaje się także do dań wegetariańskich skomponowanych na bazie aromatycznych warzyw i ziół. Tym samym jest to prawdziwa uczta dla podniebienia. Zdarza się także, że podawane jest do białych mięs.

Jak wyżej zostało wspomniane, wina Greco di Tufo sklep oferuje przede wszystkim młode, czyli takie, które leżakują maksymalnie do trzech lat. Nie oznacza to jednak, że nie można ich leżakować - jest to możliwe - dzięki temu wina Greco di Tufo zyskują bardziej wyrazisty, mineralny aromat i kremową konsystencję. Ponadto szczep Greco di Tufo świetnie także nadaje się do produkcji wina musującego. Najlepsza temperatura do serwowania to 7 - 12 stopni Celsjusza.