Winogrono Falanghina są uważane za wywodzące się ze starożytnych szczepów grecko-bałkańskich, a swoją nazwą wzięły od włoskiej „falangi”, palika podtrzymywanego przez winorośl. Winogrona Falanghina musiała zostać porzucone, ale po tym, jak winorośle przetrwały filokserę, wyciągy na lawinę i przeszły okres uprawiane w Kampanii, w kontynuacji na Sannio Beneventano, Campi Flegrei i Casertano. Winogrona Falanghina są jedną z głównych odmian wielu wygranych wytwarzanych w Kampanii, w tym DOC Guardiolo, Sant'Agata dei Goti, Sannio, Solopaca i Taburno, a także biały DOC. Winogrono Falanghina jest również szeroko stosowany w produkcji musujących. Jagody Falanghina są kolor czerwony i miesiąc wielkości, o regularnym kulistym, miesiąc i grubyj, jędrnej skórce szaro-żółtej. Liście są małe do średnich, klinowate. Przy niskim poziomie plonowania i produktywności września odmiana Falanghina zwykle dojrzewa w ostatnich tygodniach. Winogrona są rożne ośrodki, uprawiane, nawet uprawiane i uprawiane w klimatach i typach terenu. Wina Falangina są zazwyczaj słomkowe, jasnobiałe, z odcieniami zieleni, z owocowym i szybkim nosem oraz aksamitnym i delikatnym podniebieniem. W ciągu ostatnich kilku lat pojawiać się zapisy, pokwitowanie Falanghina z dyskretnym spadkiem. Biomolekularna charakterystyka produktów jadalnych zyskuje coraz większe znaczenie w chemii żywności. Charakterystyczny aromat lub bukiet wina jest wynikiem złożonych interakcji cząsteczek lotnych i receptorów zapachowych . Jego charakterystyka jest przedmiotem wielu różnych badań, których celem jest opracowanie nowych metod wykrywania oszustw oraz typowania win z chronioną nazwą pochodzenia (PDO) lub chronionym oznaczeniem geograficznym (PGI). Nakreśliliśmy wcześniej profil proteomiczny trzech odmian Vitis vinifera z południowych Włoch (Kampania) wykorzystywanych do produkcji białego wina (Fiano, Greco i Falanghina) podczas dojrzewania. W niniejszej pracy przedstawiamy badanie oparte na spektrometrii mas mające na celu uzyskanie profilu substancji lotnych na tych samych próbkach za pomocą mikroekstrakcji do fazy stałej sprzężonej z chromatografią gazową. Wykazaliśmy, że niektóre z głównych składników aromatu (tj. terpeny , alkohole, aldehydy itp.) były charakterystyczne dla niektórych winogron, a nieobecne w innych.