Gamay czerwony szczep winny pochodzący z Francji. Odmiana jest naturalną krzyżówką odmiana pinot noir i heunisch Weis. Czasami odmianę kekfrankos mylnie nazywa się gamay noir. Odmiana gamay jest rozpowszechniona we Francji (siódma co do popularności wśród szczepów czerwonych) i uprawiana na 29 698 ha (2010) . Głównymi rejonami upraw jest obszar w północnej dolinie Rodanu i na południu Burgundii, gdzie rosną dwie trzecie francuskich krzewów gamay. Na większą skalę odmiana występuje jeszcze w dolinie Loary Największą popularność wśród win produkowanych z gamay osiągnęły wina z (regionu Beaujolais). Wina z gamay są przeważnie produkowane z użyciem maceracji węglowej i powinny być konsumowane jako młode Kilkunastoletni potencjał starzenia wykazują wina z niektórych wyróżnionych apelacji (cru) w regionie Beaujolais, winifikowane poprzez fermentację moszczu (np. Moulin a Vent, Brouilly, Fleurie, Julienas). Czerwone wina gamay mają bardzo żywy, błyszczący kolor w różnych odcieniach czerwieni (wiśniowy, karminowy, rubinowy, purpurowy, szkarłatny), zawsze w ich jasnych wersjach.Wino jest wyraźnie owocowo-kwiatowe, o zauważalnym poziomie kwasowości. Aromat charakteryzuje się dużym bogactwem nut owoców czerwonych (wiśnia, truskawka, czarna porzeczka, jeżyna, malina), owoców białych (jabłko, gruszka, agrest) i przypraw (karmel, kakao).

Zobacz też wina.