Parellada – biała odmiana winorośli, wywodząca się z Aragonii, lecz uprawiana głównie w regionie Penedès w Katalonii. Uważana za najsubtelniejszy z klasycznych szczepów do produkcji wina musującego cava. Szczep Parellada pozwala uzyskać wina niemusujące. Odmiana jest delikatna i aromatyczna, pozwala stworzyć świeże wina z ntami mineralności. Jego dobra kwasowość i świeżość sprawiają, że te wina są wyjątkowo odpowiednie do aperitifu. Doskonałym tego przykładem jest mikro-destylowany Absynt Obsello, który oprócz tego, że jest wytwarzany w tym samym regionie, wykorzystuje wino z tych winogron w swoim podstawowym spirytusie. Parellada w kupażach łagodzi wyrazisty charakter odmiany xarello. Przy ograniczonych zbiorach udaje się uzyskać aromat jabłek.

Większość win z odmiany parellada nie zyskuje na starzeniu i powinny być konsumowane póki młode. Nieliczni producenci oferują wino produkowane w 100% z Parellada na przykład Torres Parellada

Parellada jest również znana pod następującymi synonimami: [3] Martorella, Montonec, Montonech, Montonega, Montoneo, Montonero, Montonet, Parellada blanc, Perelada i Perellada.

Parellada - Szczepy Win - Sklep z Winem Bachus