Nerello Mascalese - to nazwa nadana do dwóch odmian czerwonych win winogron , które są uprawiane głównie w Sycylii i Sardynii. Nerello Mascalese , którego nazwa pochodzi od obszaru Mascali w Katanii, skąd pochodzi winogrono. Winorośl uprawiana głównie na północno-wschodniej stronie Sycylii i uważa się, że jest lepsza jakościowo niż Nerello Cappuccio. Często stosowany do kupażowania. Uważa się, że winogrona są potomstwem kalabryjskiego wina gronowego Mantonico bianco. Nerello Cappuccio jest często stosowany w Etna Rosso DOC jako mieszanie winogron, które dodaje kolor i alkohol do wina. Jest to jeden z trzech winogron używanych do produkcji wina Corvo Rosso. Badania DNA wykazały bliski związek genetyczny między Sangiovese z jednej strony a dziesięcioma innymi włoskimi odmianami winogron z drugiej strony, w tym z Nerello. Prawdopodobnie Nerello jest skrzyżowaniem Sangiovese i innej, dotychczas niezidentyfikowanej odmiany winorośli. Organoleptyczne cechy jednowarstwowych Nerello Mascalese generalnie mają kolor rubinowy, z subtelnymi odcieniami granatów; silny owocowy zapach czerwonych owoców jagodowych, z delikatnymi odcieniami kwiatów, ostrą nutą i słabym wysypem wanilii i tytoniu, z trwałym śladem lukrecji; i suchy, taniczny, wytrwały i harmonijny smak, z silnym ciałem. Na pierwszy rzut oka wydaje się, że wino jest dojrzalsze, niż się wydaje, gdy pachnie lub smakuje. Traktując tę ​​odmianę winorośli w tradycyjny sposób, może wytworzyć wino o wyżej opisanych właściwościach.

Nerello Mascalese - Szczepy Win - Sklep z Winem Bachus