Szczep Nerello Mascalese

Wina Nerello Mascalese to jedna z interesujących propozycji naszego sklepu w zakresie win czerwonych o bardzo silnym smaku i wyrazistej kolorystyce. Ta opcja powinna przypaść do gustu wszystkim tym, którzy cenią wina mocne, cechujące się indywidualizmem i temperamentem.

Niezależnie tego, czy ktoś jest już bardzo zaawansowanym znawcą win, czy też dopiero rozpoczyna swoją przygodę z winiarskim hobby, te nuty z pewnością zachwycą pijącego i pobudzą jego wszystkie zmysły. Szczep Nerello Mascalese pochodzi z okolic Sycylii i Sardyni. Swą nazwę zawdzięcza niewielkiej mieścinie, Mascali, która znajduje się w obrębie Katanii. Jest to szczep szlachetny, hojnie obdarowujący człowieka napojem o niesamowitych właściwościach. Ciekawe jest to, że czasem trudno jednoznacznie ocenić wiek tego wina, gdyż zasadniczo wydaje się ono dużo bardziej sędziwe, aniżeli wskazuje na to jego faktyczna metryka. Niepowtarzalne zapachy i smaki dają złudzenie, iż wino leżakowało już bardzo długo, choć nie zawsze musi to być zgodne z prawdą. Ta odmiana niesie w sobie ogromny potencjał, więc jeśli ktoś uważa się za miłośnika wina, musi koniecznie jej spróbować.

Czym się odznacza szczep Nerello Mascalese?

Wielu znawców uważa, iż odmiana Nerello Mascalese pochodzi w prostej linii od starszej odmiany Mantonico Bianco rodem z Kalabrii. Szczep ten utrzymuje się na terenach nasłonecznionych, gdzie grona mogą wzrastać w cieple i spokoju. Przyjmują się dobrze nawet w suchych i spękanych glebach. Owoce mają rubinową barwę, która w niektórych miejscach przechodzi w kolor granatowy. W somelierskim otoczeniu przyjmuje się, iż szczep Nerello Mascalese to jakościowo lepszy "brat" odmiany Nerello Cappuccio. Wina można użyć do kupażowania, czyli doprawiania innych win, by nadać im bardziej wyraziste cechy.

Rubinowe wina Nerello Mascalese i ich głębia smaku

Czerwone wino Nerello Mascalese to niepowtarzalny smak w ustach, który pamięta się na długo. Owocowy aromat jest silnie podkreślany przez jagody. Poza tym, w winie wyczuwalne są akcenty kwiatowe. Pojawia się tanina, lukrecja, łagodząca wanilia, a nawet aromaty tytoniowe. To niespodziewana kompozycja, która wyróżnia się zdecydowanie na tle innych win. Wszystkie składniki są idealnie zharmonizowane, lecz mimo to każdy łyk tego niezwykłego trunku wiąże się z silnym, magnetycznym doznaniem. Wino zaostrza apetyt, jeśli jest pite przed posiłkami. Może także uświetnić dania obiadowe lub serwowane na kolację.

Wina Nerello Mascalese sklep z winami ekskluzywnymi

Wino Nerello Mascalese będzie doskonałe na przyjęcie gości, zwłaszcza tych wyjątkowych i dawno niewidzianych. Wina Nerello Mascalese sklep oferuje także dla solenizantów i osób, którym ktoś chce podarować coś niezwykłego. Takie są właśnie nasze produkty winne. Każda butelka to symbol dobrego gustu i prestiżu. Odznacza się oryginalną i pięknie wykonaną etykietą oraz doskonałą zawartością. Niezależnie od tego, czy ktoś chciałby spróbować nowego smaku, czy też poznał już wino Nerello Mascalese i wraca po więcej, nasze podwoje są zawsze otwarte dla każdego klienta.

Nerello Mascalese - to nazwa nadana do dwóch odmian czerwonych win winogron , które są uprawiane głównie w Sycylii i Sardynii. Nerello Mascalese , którego nazwa pochodzi od obszaru Mascali w Katanii, skąd pochodzi winogrono. Winorośl uprawiana głównie na północno-wschodniej stronie Sycylii i uważa się, że jest lepsza jakościowo niż Nerello Cappuccio. Często stosowany do kupażowania. Uważa się, że winogrona są potomstwem kalabryjskiego wina gronowego Mantonico bianco. Nerello Cappuccio jest często stosowany w Etna Rosso DOC jako mieszanie winogron, które dodaje kolor i alkohol do wina. Jest to jeden z trzech winogron używanych do produkcji wina Corvo Rosso. Badania DNA wykazały bliski związek genetyczny między Sangiovese z jednej strony a dziesięcioma innymi włoskimi odmianami winogron z drugiej strony, w tym z Nerello. Prawdopodobnie Nerello jest skrzyżowaniem Sangiovese i innej, dotychczas niezidentyfikowanej odmiany winorośli. Organoleptyczne cechy jednowarstwowych Nerello Mascalese generalnie mają kolor rubinowy, z subtelnymi odcieniami granatów; silny owocowy zapach czerwonych owoców jagodowych, z delikatnymi odcieniami kwiatów, ostrą nutą i słabym wysypem wanilii i tytoniu, z trwałym śladem lukrecji; i suchy, taniczny, wytrwały i harmonijny smak, z silnym ciałem. Na pierwszy rzut oka wydaje się, że wino jest dojrzalsze, niż się wydaje, gdy pachnie lub smakuje. Traktując tę ​​odmianę winorośli w tradycyjny sposób, może wytworzyć wino o wyżej opisanych właściwościach.