Wino Charbonne

Szczep Charbonne to bardzo stara odmiana, która wywodzi się z Włoch (konkretniej z Sabaudii), lecz rozprzestrzeniła się na przykład na gruncie francuskim, czy argentyńskim. Dziś można tego typu wina spotkać w różnych zakątkach świata, lecz ich stara receptura sprawia, że są to napoje jedyne w swoim rodzaju. Nie produkuje się ich aż na tak szeroką skalę, więc cechy unikatowości i rzadkości powodują, iż trunek jest pożądany przez wielu koneserów oraz osoby, które jeszcze nigdy nie próbowały win z tzw. wyższej półki. Wina Charbonne występują pod różnymi nazwami w zależności od lokalizacji. Przepisy na nie przetrwały lata i dzięki temu dziś miłośnicy wina mogą się cieszyć wspaniałym smakiem. Jest to z pewnością wino, które zasługuje na uwagę, a w naszej ofercie dostępne jest dla każdego klienta. Wina Charbonne sklep oferuje w naprawdę atrakcyjnej cenie, więc warto się skusić na coś oryginalnego i niecodziennego.

Szczep Charbonne - bogata tradycja zamknięta w butelce

Wspaniałe i umiarkowanie kwasowe czerwone wino Charbonne jest dosyć gęste, a przez to intensywniej wyczuwane są owocowe aromaty. Znajdują się w nim głównie śliwki i czarne owoce, dzięki którym wino zawdzięcza swoją niezwykłą barwę. Jest ono w bardzo mocno filetowej barwie niczym atrament. Może być przechowywane przez bardzo długi czas. Wraz z wiekiem zyskuje także aromaty skóry i smoły, co sprawia, że jest jeszcze bardziej wykwintne i cierpkie w smaku. Podane w eleganckich kieliszkach jest prawdziwą ozdobą suto zastawionego stołu.

Wina Charbonne - do posiłków i degustacji

Szczep Charbonne to wino przeznaczone do samodzielnego lub kompleksowego spożycia wraz z posiłkiem. Zazwyczaj zaostrza apetyt, więc najlepiej będzie komponowało się z daniami obiadowymi, które zawierają solidne porcje mięsa. Pasuje idealnie do pieczonych, smażonych i grillowanych mięs. Dobrze będzie się trawiło także z zapiekanymi daniami składającymi się z warzyw, ziemniaków i makaronów. Wino Charbonne pite w celu degustacji wypełnia usta nieoczywistymi nutami i soczystą konsystencją. Za każdym razem jest to niezwykłe przeżycie, które uruchamia eksplozję smaków. Niektóre z nich są bardzo silne i oczywiste, inne dyskretne, więc trzeba się naprawdę postarać, aby je rozpoznać. Stara receptura wina to gwarancja niezawodności i doskonałej jakości. To trunek, który nigdy nie wyjdzie z mody i na pewno nie będzie przereklamowany. Jeśli ktoś chce zaserwować partnerowi lub gościom wino z wyższej półki, to szczep Charbonne na pewno będzie doskonałym wyborem, który pochwalą osoby mogące skosztować wina.

Wina Charbonne sklep na każdą kieszeń

Polecamy wina doskonałych marek za stosunkowo niewielkie pieniądze. Teraz każdego stać na odrobinę luksusu i prestiżu w swoim własnym domu. Oferta naszego sklepu jest różnorodna, więc można wybrać najlepszy gatunek wina lub zdecydować się na kilka innych odmian, aby dokonać porównania. Popularne jest również kupowanie dobrego wina na prezent. To podarunek, który zawsze się sprawdzi i ucieszy obdarowanego nawet, jeśli nie przystąpi on od razu do konsumpcji wina.

Chrabonne Chrabono winogrono Douce noir (znany również jako Bonarda , Corbeau i Charbono) to czerwona włoska odmiana winna, która w przeszłości była uprawiana w regionie Sabaudii (który w 1860 r. Przeniósł się z włoskiego na francuski), ale dziś jest powszechnie uprawiany w Argentynie . Najwcześniejsza wzmianka o winogronach pochodzi z czasów, kiedy Etruskowie po raz pierwszy zasadzili Bonardę około 3000 lat temu w regionie Padany. Przybył do Savoie na początku XIX wieku, a pod koniec stulecia był najszerzej uprawianym winem czerwonych winogron w regionie. Na początku XXI wieku odkryto, że winogrono Bonarda , które jest drugim najczęściej uprawianym czerwonym winem, po Malbec w Argentynie, było włoskim winem Bonarda Piemontese importowanym przez włoskich imigrantów. Winogrono uprawiane jest również w Kalifornii, gdzie jest znane jako Charbono. W Kalifornii Bonarda / Douce noir / Charbono produkuje się w bardzo ograniczonych ilościach, a winogrono zostało opisane jako " kultowe wino " ze względu na jego niedostatek i poświęcenie koneserów. Jednakże hodowcy tacy jak Jim Summers z winnicy Napa Valley Summers Estate opisują odmianę jako "... wino Rodney Dangerfield z wina" i zauważa, że ​​trudno jest znaleźć taki rynek. Niektóre z wczesnych synonimów Douce noir, Plant de Turin i Turyn wskazywały, że winogrona pochodzą z regionu winiarskiego Piemontu we Włoszech.

Nazwa Douce noir sama w sobie oznacza "słodką czerń" po francusku, która jest podobna do włoskiej nazwy piemonckiego winogrona Dolcetto nero ("mała słodka czarna"), co dodatkowo prowadzi do tego, że Douce noir miał piemonckie pochodzenie. Hipoteza ta, jak również wszelkie powiązania z Dolcetto, zostaną później rozwiane przez analizę DNA w XXI wieku, a dzisiejsi amelografowie uważają, że winogrono prawdopodobnie pochodzi z regionu Savoie w północno-zachodniej części Włoch. W Savoie (w tym czasie włoskim) najwcześniejsza wzmianka o odmianie winorośli pochodzi z listu 24 listopada 1803 r. Sporządzonego przez burmistrza Saint-Pierre-dAlbigny do prefekta Sabaudii opisującego odmiany winorośli rosnące w jego gminie . Inne dokumenty wykazały, że Douce noir był również szeroko uprawiany w gminach Arbin i Montmelian, a pod koniec XIX wieku był najszerzej posadzoną odmianą czerwonych winogron w Sabaudii. Douce noir został znaleziony poza Savoie, szczególnie w Jura , gdzie winogrono było znane jako Corbeau, co oznacza " wrona " i jest uważane za odniesienie do atramentowego czarnego koloru wina, które Douce noir może wytworzyć. Podczas gdy nasadzenia Bonarda / Douce noir słabły we Włoszech i we Francji, badania DNA odmian winogron w innych regionach uprawy winorośli wykazały, że winogrona były szerzej posadzone niż pierwotnie sądzono. W 2000 r. Analiza DNA wykazała, że ​​winogrono Turca rosnące w regionie winiarskim Veneto w północno-wschodnich Włoszech od co najmniej początku XX wieku było w rzeczywistości bonardą. Nastąpiło to po odkryciu, że winem Charbono w Kalifornii, wprowadzonym do Doliny Napa jako Barbera przez włoskich imigrantów na początku XIX wieku, była także Bonarda / Douce noir / Corbeau. Dalsze badania potwierdziły w 2008 r., Że winogrono Bonarda / Charbono, które było drugą najczęściej uprawianą odmianą czerwonych winogron w Argentynie, po Malbec, było w rzeczywistości winogronem z wina Savoie Bonarda / Douce noi . W Kalifornii, gdzie winogrono jest znane jako Charbono , odmiana ma długą historię w dolinie Napa, gdzie była ważną odmianą dla producentów, takich jak Inglenook i Parducci , mimo że była błędnie określana jako Barbera , a czasami Pinot noir , do lata 30. XX wieku. Inglenook wygrał wiele konkursów z winem o nazwie Barbera, a Parducci często łączył winogrono z innymi (prawdziwymi) sadzonkami Pinot noir.

Dopiero badania przeprowadzone na Uniwersytecie Kalifornijskim, Davisa przez Harolda Olmo, a później Alberta Winklera , potwierdziły, że te różne nasadzenia Barbera i Pinot noir były w rzeczywistości zupełnie innym winogronem, które nazywało się Bonarda / Charbono. Inglenook wyda swoją pierwszą odmianę Charbono w 1941 roku. W 1999 roku Carole Meredith , również z UC-Davis, połączy Charbono z winogronem Bonarda / Douce noir / Corbeau. W regionach winiarskich Starego Świata we Francji i Włoszech, Bonarda / Douce noir jest często używana jako mieszanka winogron, przyczyniająca się do podniebienia w połowie wina. W Kalifornii winogrono jest często produkowane jako wino szczepowe. Tam wiele posadzonych winnic Bonarda / Douce noir / Charbono jest bardzo starych, produkujących bardzo gęste, średnie lub pełne wino o głębokim, atramentowym fioletowym kolorze i umiarkowanej kwasowości . Wina często mają czarne owoce i śliwkowy aromat i nuty smakowe, które mogą się rozwinąć w nuty ze skóry i smoły, gdy wino się starzeje. Dobrze wykonane przykłady z korzystnych roczników mogą potencjalnie starzeć się w butelce przez 10 do 20 lat. Przez lata Bonarda / Douce noir były znane pod różnymi synonimami, w tym: Alcantino, Aleante, Batiolin, Bathiolin (w Albertville ), Blaue Gansfuesser, Bonarda (w Argentynie), Bourdon noir, Carbonneau, Charbonneau (w Jura ), Charbono (w Kalifornii), Corbeau (w departamentach Ain i Isère , a także Jura), Cot Merille, Cot Rouge Merille, Cote Rouge, Dolcetto Grosso, Dolutz, Douce noire, Folle Noire dAriege, Grenoblois, Korbo, Mauvais noir , Ocanette, Picot Rouge, Plant de Calarin, Plant de Montmelion, Plant de Savoie, Plant de Turin (w Jura), Plant noir (w departamencie Haute-Savoie ), Turca (w regionie Trentino we Włoszech), Turyn (w Jura) i Turino.