Brachetto dAcqui [braketto dakkwi] to czerwone włoskie wino, które jest klasyfikowane jako Denominazione di Origine Controllata e Garantita (DOCG) od 1996 roku, a poprzednioregion Denominazione di Origine Controllata (DOC) od 1969 roku. Jest produkowane w regionie winiarskim Piemontu wokół Acqui Terme w prowincji Alessandria z pewnym nakładaniem się na prowincję Asti . Wino produkowane jest zwinogron Brachetto , odmiany , októrej wiadomo ,że pochodzi z Piemontu i może być nadal lub migotać z zazwyczaj słodyczą. Dokładne pochodzenie wina nie jest znane. Podczas gdy winorośl Brachetto jest uważana za pochodzącą z Piemontu (ze wzgórzami Monferrato i okolicami Asti będącymi najprawdopodobniej domem winogron), niektórzy ampelodzy spekulowali już pod koniec XIX wieku, że winogrono może faktycznie być francuskim w pochodzenie. Produkcja słodkiego, spienionego czerwonego wina z regionu Piemont ma długą tradycję. We włoskiej teatralnej tradycji Commedia dellarte masek Gianduja da Gioan dladuja lub Giovanni of the Jug, która reprezentowała Turyn i Piemont, podobno preferowała Brachetto dAcqui wśród wszystkich innych. Wcześniej, w czasach starożytnego Rzymu , pisarze opisywali wino Gallia Cisalpina (północne Włochy) znane jako vinum acquense (wino z Acqui), które było ulubionym wśród patrycjuszy o słodkich smakach i wysokiej zawartości związków aromatycznych . Legenda też to miała, Juliusz Cezar i Marek Antoniusz przedstawiony Cleopatra kilka tykwy z Vinum acquense jako dar. Zgodnie z legendą faraon wierzył, że wino ma moc uwalniać namiętności swoich kochanków. Strefa DOCG Brachetto dAcqui obejmuje wzgórza Monferrato, które rozciągają się na południowy wschód od miasta Asti z pewnym zachodzeniem na strefę Asti DOCG . Region obejmuje doliny wzdłuż rzek Bormida i Belbo, które wpływają do Tanaro . Gminy Acqui Terme i Strevi są w samym sercu regionu winiarskiego. Zgodnie z przepisami DOCG, Brachetto dAcqui musi być produkowane ze 100% winogron, które zostały zebrane w ilości nie większej niż 8 ton na hektar. Przed awansowaniem do statusu DOCG, inne czerwone odmiany Piemontu (takie jak Dolcetto , Pinot nero , Freisa , Grignolino i Ruché, mogły być mieszane z ograniczonym udziałem procentowym. Podczas gdy minimalny poziom alkoholu dla gotowych win musi wynosić co najmniej 5% dla frizzante i 6% dla spumante, winogrona użyte do produkcji Brachetto dAcqui muszą osiągnąć wystarczającą dojrzałość dla potencjalnego alkoholu wynoszącego co najmniej 11,5%. Master of Wine Mary Ewing-Mulligan opisuje bardzo aromatyczne słodkie czerwone wino Brachetto dAcqui, które może mieć nuty kwiatowe i owocowe podobne do Moscato dAsti i Lambrusco.

Brachetto d'Acqui - Szczepy Win - Sklep z Winem Bachus