Grignolino (ɡriɲɲoliːno) to czerwona włoska odmiana winorośli powszechnie uprawiana w regionie Piemont . Wytwarza jasne wina i róże z owocowymi aromatami , mocną kwasowością i taninami . Nazwa Grignolino Wino pochodzi od słowa grignole, które oznacza "wiele pestek " w lokalnym piemonckim dialekcieregionu Asti . Obfitość pestek lub nasion przyczynia się do silnych, gorzkich tanin związanych z winem. Współczesny winiarz stara się unikać nadmiaru garbników delikatnymi i powolnymi tłoczeniami. Grignolino ma dwie Denominazione di origine controllata (DOCs), które produkują z niego wino - Asti i Monferrato Casale. Producenci z regionu Asti próbują modelować Grignolino na winach Beaujolais i tych wytwarzanych z winogron Dolcetto w Cuneo . Te lekkie zabudowanych , blady kolorowe wina są wykonane, aby być spożywane młody i czekając na brawnier, Nebbiolo i Barbera oparty win z regionu wieku . Podczas gdy winogrona mają stosunkowo niską zawartość alkoholu około 11-12% ABV, mają znaczną ilość garbników ze względu na obfitość pestek lub nasion. Nowoczesne techniki winiarskie starają się minimalizować wydobywanie garbników dzięki powolnym i delikatnym tłoczeniom. Wina z Grignolino mogą mieć wyraźnie silną kwasowość i owocowy aromat z nutami alpejskimi. Grignolino jest wysoce podatny na mutacje , tworząc znaczną ilość zmienności klonalnej . Te różne klony Grignolino mogą nadawać różne aromaty i cechy smakowe, od zielonego ziołowego , liściowego i zapasu warzywnego po maliny i owoce. Winogrona bardzo dobrze odzwierciedlają jego terroir i różne typy gleb winnych , w których można je sadzić. Grignolino jest również podatny na młyny, z klastrami (lub nawet winogronami w jednym skupisku) na różnych etapach dojrzewania. Nasilenie procesu mielenia zmienia się z roku na rok i może radykalnie wpłynąć na jakość i wydajność całego rocznika. Grignolino jest głównie sadzone w prowincji Asti w Piemoncie i rzadko znajduje się poza tym regionem. Jednym z godnych uwagi wyjątków jest pochodzący z Kalifornii producent Heitz Wine Cellars, który rośnie w ograniczonej ilości w winnicy w Napa Valley. Grignolino uprawia się również w dolinie Santa Clara w Winiarni Guglielmo w Morgan Hill. Guglielmo produkuje suchą różę Grignolino, a także czerwone wino, oba w 100% Grignolino. Ponadto Grignolino jest uprawiane i mieszane z Dolcetto przez Winnice i winiarnie Ripken w Lodi, Kalifornia. Grignolino jest również znane pod nazwami Arlandino, Balestra, Barbesino, Barbesinone, Barbezina, Barbisone dEspagne, Barbosina de Bologne, Girodino, Girrodino, Grignolino Comune, Grignolino Fino Nero, Grignolino Grosso Nero, Grignolino Rosato, Grignolino Rosso, Grugnolino, Grugnolino Pisano, Nebbiolo Rosato, Neretto di Marengo, Pollasecca, Rosetta, Rossello, Rossetto, Rossetto Cites i Verbesino.

Grignolino - Szczepy Win - Sklep z Winem Bachus