Szczep grignolino

Włochy to bez wątpienia ojczyzna czerwonego wina. To właśnie tutaj uprawia się wiele różnych odmian i szczepów, które pozwalają na tworzenie wspaniałego trunku. Jednym ze szczepów godnych uwagi, który ma długą historię i tradycje upraw jest szczep grignolino. Co jest dla niego charakterystyczne, jakie daje wina? Poniżej kilka najważniejszych informacji na temat tego, czym jest szczep grignolino.

Szczep grignolino - charakterystyka

Szczep grignolino to szczep winogron ciemnych, które wywodzą się ze słonecznej Italii. Winorośl ta jest powszechnie uprawiana w regionie Piemontu. Nazwa wina wywodzi się z lokalnego dialektu piemonckiego, a dokładnie od słowa grignole, które oznacza "wiele pestek". To właśnie obfitość nasion w każdym gronie wpływa na to, że ze szczepu grignolino uzyskuje się wina mocno garbnikowe i taninowe. Współczesne możliwości obróbki owoców i technologie produkcji wina pozwalają jednak na uniknięcie nadmiaru garbników. Poza tym w tym celu często też miesza się owoce ze szczepu grignolino z innymi winogronami, uzyskując w ten sposób delikatniejsze w smaku wina kupażowe. Szczep grignolino doskonale owocuje, jest odporny na negatywne warunki atmosferyczne. Duże plony sprawiają, że jest to tak popularna we Włoszech odmiana.

Wina grignolino - charakterystyka

Znawcy wina podkreślają, że szczep grignolino jest bardzo podatny na mutacje, a w zależności od tego, gdzie jest uprawiany, uzyskiwane z niego owoce mogą dawać wina o różnym aromacie. Wskazuje się między innymi na to, że wina grignolino mogą pachnieć bardziej ziołowo lub też bardziej owocowo, a wtedy wyczuwalne są nuty między innymi malin. Warto wspomnieć, że wina grignolino od jakiegoś czasu przechodzą prawdziwą ewolucję. Jeszcze do niedawna produkowana z nich trunki, które spożywano zwykle na co dzień, traktując je jako wino stołowe. Były dobrym dodatkiem do codziennych posiłków i urozmaicały obiad składający się na przykład z makaronu. Obecnie jednak producenci wina grignolino chcą wydobyć cały potencjał z owoców, przez co zmieniają technologie. Produkują z nich wina nawet do dłuższego leżakowania w dębowych beczkach, co również pozwala uzyskać niesamowity smak oraz aromat. Dla każdego, kto interesuje się winem, szczep grignolino może zaoferować wiele.

Wina grignolino sklep

Gdzie kupować wina grignolino? Jeżeli odwiedza się Włochy i okolice Piemontu, bez wątpienia warto rozejrzeć się po okolicznych winiarniach, bo można znaleźć tam wspaniałe lokalne wina ze szczepu grignolino. To właśnie głównie na tych terenach się go uprawia. Poza tym warto szukać również w sklepach internetowych, które są dobrze zaopatrzone w wina z różnych zakątków świata. Wina grignolino to wina, które smakują dobrze z różnymi posiłkami, a czasami można raczyć się nimi również solo. Są to wina raczej codzienne, a nie na specjalne okazje. Nie kosztują dużo, dlatego butelka nie zrujnuje kieszeni. Można wręczyć je jako miły upominek dla osób, która raczej cenią wino wytrawne oraz półwytrawne, o mocnym garbnikowym smaku.

Grignolino (ɡriɲɲoliːno) to czerwona włoska odmiana winorośli powszechnie uprawiana w regionie Piemont . Wytwarza jasne wina i róże z owocowymi aromatami , mocną kwasowością i taninami . Nazwa Grignolino Wino pochodzi od słowa grignole, które oznacza "wiele pestek " w lokalnym piemonckim dialekcieregionu Asti . Obfitość pestek lub nasion przyczynia się do silnych, gorzkich tanin związanych z winem. Współczesny winiarz stara się unikać nadmiaru garbników delikatnymi i powolnymi tłoczeniami. Grignolino ma dwie Denominazione di origine controllata (DOCs), które produkują z niego wino - Asti i Monferrato Casale.

Producenci z regionu Asti próbują modelować Grignolino na winach Beaujolais i tych wytwarzanych z winogron Dolcetto w Cuneo . Te lekkie zabudowanych , blady kolorowe wina są wykonane, aby być spożywane młody i czekając na brawnier, Nebbiolo i Barbera oparty win z regionu wieku . Podczas gdy winogrona mają stosunkowo niską zawartość alkoholu około 11-12% ABV, mają znaczną ilość garbników ze względu na obfitość pestek lub nasion. Nowoczesne techniki winiarskie starają się minimalizować wydobywanie garbników dzięki powolnym i delikatnym tłoczeniom. Wina z Grignolino mogą mieć wyraźnie silną kwasowość i owocowy aromat z nutami alpejskimi. Grignolino jest wysoce podatny na mutacje , tworząc znaczną ilość zmienności klonalnej . Te różne klony Grignolino mogą nadawać różne aromaty i cechy smakowe, od zielonego ziołowego , liściowego i zapasu warzywnego po maliny i owoce. Winogrona bardzo dobrze odzwierciedlają jego terroir i różne typy gleb winnych , w których można je sadzić. Grignolino jest również podatny na młyny, z klastrami (lub nawet winogronami w jednym skupisku) na różnych etapach dojrzewania.

Nasilenie procesu mielenia zmienia się z roku na rok i może radykalnie wpłynąć na jakość i wydajność całego rocznika. Grignolino jest głównie sadzone w prowincji Asti w Piemoncie i rzadko znajduje się poza tym regionem. Jednym z godnych uwagi wyjątków jest pochodzący z Kalifornii producent Heitz Wine Cellars, który rośnie w ograniczonej ilości w winnicy w Napa Valley. Grignolino uprawia się również w dolinie Santa Clara w Winiarni Guglielmo w Morgan Hill. Guglielmo produkuje suchą różę Grignolino, a także czerwone wino, oba w 100% Grignolino. Ponadto Grignolino jest uprawiane i mieszane z Dolcetto przez Winnice i winiarnie Ripken w Lodi, Kalifornia.

Grignolino jest również znane pod nazwami Arlandino, Balestra, Barbesino, Barbesinone, Barbezina, Barbisone dEspagne, Barbosina de Bologne, Girodino, Girrodino, Grignolino Comune, Grignolino Fino Nero, Grignolino Grosso Nero, Grignolino Rosato, Grignolino Rosso, Grugnolino, Grugnolino Pisano, Nebbiolo Rosato, Neretto di Marengo, Pollasecca, Rosetta, Rossello, Rossetto, Rossetto Cites i Verbesino.