Clairette blanche - białe wino francuskie

Clairette to pochodząca z Francji odmiana białego wina, najczęściej uprawiana w regionach winiarskich Prowansji, Rodanu i Langwedocji. Nazwa szczepu pochodzi od francuskiego słowa "claire", czyli jasny, klarowny. Kiedyś szczep Clairette był szeroko rozpowszechniony na całym południu Francji. Obecnie mimo mniejszej popularności, wciąż jest chętnie wykorzystywany do produkcji białych win. Dzięki wysokiej zawartości alkoholu szczep ten wykorzystywany jest również do produkcji wermutów.

Historia

Pierwsza wzmianka o Clairette pochodzi z 1575 roku. Pojawia się jako składnik słynnego wina Picardin, które było w tamtym czasie szeroko eksportowane z Langwedocji. Jeszcze pod koniec lat pięćdziesiątych ubiegłego wieku na południu Francji uprawy Clairette obejmowały ponad 34 000 akrów ziemi. Chociaż obszar ten zmniejszył się do około 5000 akrów w 2016 roku, szczep nadal jest głównym składnikiem białych win z Rodan, Gard, Var i Drome. Poza Francją, Clairette występuje w niewielkich ilościach w Afryce Południowej, Maroku, Włoszech i Tunezji.

Ogromną zaletą szczepu Clairette jest jego przystosowanie do suchego i gorącego klimatu. Owoce można zbierać wcześnie, aby podkreślić świeżość i mineralność, albo pozostawić je dłużej na winorośli, aby uzyskać bogatszy, bardziej alkoholowy smak.

Szczep jest dopuszczony do wielu apelacji południowego Rodanu, Prowansji i Langwedocji. Białe wina Clairette de Bellegarde i Clairette du Languedoc są w całości wytwarzane z Clairette blanche, natomiast wino musujące Clairette de Die może zawierać również dodatek szczepu Muscat Blanc à Petits Grains. Szczep Clairette blanche jest często używany w białej mieszance Vin de Pays z Langwedocji.

Wina Clairette sklep i uprawa

Clairette pączkuje stosunkowo późno i dlatego w porównaniu do większości białych winogron, jest mniej podatna na wiosenne przymrozki, które każdego roku są głównym wyzwaniem hodowców. Szczep rośnie szybko, dając krzewy o prostym pokroju, na których wyrastają duże, owalne winogrona. Najobficiej owocuje, gdy jest mocno przycinany. Dojrzewa w środku sezonu zbiorów, po winogronach takich jak Viognier, Marsanne czy Syrah.

Wcześniejsze zbieranie owoców sprawia, że wina Clairette nabierają bardziej wyrazistego, cytrusowego aromatu i mają bogatszą teksturę. Aby zachować świeżość, a jednocześnie uzyskać wino o pełniejszym aromacie, można poddać je fermentacji w naturalnych beczkach dębowych. Ze względu na dość szybko przebiegający proces oksydacji, wina Clairette najlepiej spożyć w przeciągu roku.

Dłuższe pozostawienie owoców na winorośli pozwala uzyskać mocniejsze trunki, o wyższej zawartości alkoholu. Tak prowadzone uprawy najczęściej wykorzystuje się do produkcji wermutów, dzięki niskiej kwasowości win Clairette.

Aromaty i smaki

Szczep Clairette daje wina o delikatnym, świeżym smaku i owocowym aromacie. Wyczuwalne są nuty ananasa, limonki i mięty. W ustach stoi na granicy słodyczy i cierpkości, ze smakami limonki kaffir, zielonej śliwki i trawy cytrynowej. Finisz jest czysty i lekko orzechowy, z nutą anyżu.

Clairette. jest jedną z najstarszych odmian winorośli południowej Francji, w typowym dla regionu Morza Śródziemnego. Miąższ winogron jest szczególnie soczysty. Winorośl jest dobrze dostosowana do wyschnięcia, na niepłodny glebach wapiennych. Clairette można winifikować samodzielnie lub mieszać z innymi odmianami winorośli. Kzrewy musząbyć przycinane aby uzyskać dobrą wydajność. Winogrona produkują wino, owocowe o wysokiej zawartości alkoholu i niskiej kwasowości. Wykończenie jest lekko gorzkie. Najlepiej smakuje w miarę młode. Wina z tego winogron charakteryzują smaków kopru, jabłka, moreli, wapna i brzoskwini.