Zinfandel (znany również jako Primitivo ) to odmiana o ciemnej skórce winorośli . Zinfandel uprawiany jest w ponad 10 procentach kalifornijskich winnic . Analiza DNA wykazała, że ​​jest genetycznie odpowiednikiem chorwackich winogron Crljenak Kaštelanski i Tribidrag , a także odmiany Primitivo tradycyjnie uprawianej w Apulii, gdzie została wprowadzona w XVIII wieku. Zinfandel w połowie XIX wieku trafił do Stanów Zjednoczonych, który prawdopodobnie ma austriackie pochodzenie. Winogrona Zinfandel zazwyczaj produkują mocne czerwone wino , chociaż w Stanach Zjednoczonych półsłodkie wino różowe ( białe ) o nazwie White Zinfandel ma sześciokrotnie wyższą sprzedaż niż czerwone wino. Wysoka zawartość cukru w ​​winogronach może być poddana fermentacji do poziomu alkoholu przekraczającego 15 procent. Smak czerwonego wina zależy od dojrzałości winogron, z których jest zrobiony. W winach z chłodniejszych obszarów dominują aromaty czerwonych owoców jagodowych, takie jak malina, podczas gdy jeżyny , anyż i nuty pieprzowe są częstsze w winach wytwarzanych w cieplejszych regionach oraz w winach wytworzonych z wcześniej dojrzewającego klonu Primitivo.

Zinfandel - Szczepy Win - Sklep z Winem Bachus