Szczep Frankovka - Frankovka modra

Szczep Frankovka jest także znany pod nazwą Blaufränkisch. Odmiana pochodzi z Austrii, z regionu Burgenland. Dokładna historia pochodzenia szczepu niestety nie jest znana.

Francovka czuje się bardzo dobrze w klimacie kontynentalnym. Najlepiej rośnie tam, gdzie ciepłe powietrze spotyka chłodną bryzę. Dlatego jest tak popularny nad Morzem Śródziemnym. Blaufränkisch kwitnie wcześnie, ale dojrzewa późno. Dlatego wymaga obszarów suchych, jasnych, łupkowych, a czasem skalistych. Samo wino Francovka jest intensywne, bogate w aromat (w zależności od etapu dojrzewania) i ma wyczuwalne nuty przypraw. Ma ciemnoczerwony kolor i jest najczęściej spożywany z chudym mięsem. Zawartość garbników jest stosunkowo niska, ale jest równoważona zwiększoną kwasowością. Młode wina mają aromat owocowy, trawiasty, natomiast wina dojrzewające w beczkach mają aromat jeżynowy i korzenny.

Szczep Frankovka - Frankovka modra to odmiana pochodząca ze Słowacji. Służy do produkcji czerwonego wina wytrawnego. Czerwone wino nie tylko umili wieczór we dwójkę, ale sprawdzi się także podczas kobiecych wieczorów. Sporadyczna konsumpcja ułatwia relaks, uprzyjemnia chwile spędzone w książkach i dobrych filmach, pozwala uciec od problemów, wprowadza romantyczny nastrój. Oczywiście czerwone wino, jak każdy inny napój alkoholowy nie jest bezkarne i nie można go pić w dużych ilościach. Wiemy, czym jest kac i nikt z nas nie marzy o porannym bólu głowy. Amerykańscy naukowcy na czele różnych badań wykazali, że wino niesie wiele cennych korzyści dla ludzkiego organizmu, zwłaszcza dzięki zawartości resweratrolu. Jest bardzo silnym przeciwutleniaczem, który zwalcza wolne rodniki, które przyczyniają się do przedwczesnego starzenia się i rozwoju wielu chorób. Nikt nie zachęca do alkoholizmu ani picia litra wina dziennie. Mężczyznom wystarczy w ciągu dnia do dwóch kieliszków wina, a kobietom jeden kieliszek wina. Umiarkowane spożycie tego rodzaju alkoholu ma wiele zalet.

Picie czerwonego wina wspiera układ krwionośny, ponieważ nie pozwala na przekształcenie cholesterolu w formę, która będzie bardziej zagrażająca organizmowi. Zawartość reswetranolu poprawia stymulację genu długowieczności, dzięki czemu produkcja białek chroniąca ludzkie ciało przed starzeniem jest przyspieszona. Czerwone wino dzięki antyoksydantom hamuje rozwój bakterii w jamie ustnej, dzięki czemu chroni nasze zęby przed powstawaniem ubytków. Wspomniany trunek poprawia trawienie, ponieważ zwiększa wydzielanie śliny i produkcję enzymów trawiennych.

Wina Frankovka - Frankovka modra sklep to miejsce, w którym zakocha się każdy prawdziwy miłośnik wina. W ofercie sklepu znajduje się wiele win, nawet z mniej popularnych szczepów, co pozwala na nową przygodę z winem. Prezent w postaci dobrego wina sprawdzi się idealnie, ponieważ obdarowanej osobie pozwoli na przeżycie niesamowitych smakowych doznań związanych z tym alkoholem. Wiele sklepów z winem zapewnia profesjonalną obsługę, dzięki której jesteśmy w stanie wybrać wino, które spełni nasze oczekiwania.

Frankovka (Frankovka modra) czerwony, ciepłolubny, późno dojrzewający szczep wina, uprawiany głównie w Europie Środkowej (na Węgrzech i Słowacji, w Austrii i Czechach).

Powstałe ze szczepu kekfrankos wino ma przeważnie lekki, raczej kwasowy charakter. Używane jest m.in. jako jeden ze składników słynnego węgierskiego wina Egri bikaver.