Albarino to ważny dla całego Półwyspu Iberyjskiego biały szczep winorośli, z której produkowane jest ekspresyjne, zróżnicowane pod względem stylistycznym wino białe. Szczep Albarino uprawiany jest w Hiszpanii i w Portugalii pod nazwą Alvarinho. Z niego produkowane jest między innymi białe wino portugalskie Vinho verde na północy tego kraju. Daje możliwość produkowania także najmodniejszych od lat win hiszpańskich - Rias Baixas. Białe wino z Albarino to zarówno wino hiszpańskie, jak i wino portugalskie. Takie wina białe łączą w sobie nuty owocowe i subtelne aromaty.

Szczep Albarino to najmodniejsza odmiana na Półwyspie Iberyjskim.

Jest to odmiana posiadająca niezwykły potencjał, z którego powstają rozmaite wina. Dobrze rozbudowane winnice specjalizujące się w winie Albarino znajdują się w Rias Baixas. Powstają tam najmodniejsze od kilku lat hiszpańskie białe wina.

Historyczne pochodzenie szczepu Albarino nie jest do końca znane. Wielu historyków twierdzi, że odmiana przybyła na półwysep prawie 800 lat temu wraz z pielgrzymującymi mnichami, których celem było dotarcie do Santiago de Compostela. Jeszcze inni uważają, że szczep ma związek z burgundzkimi cystersami. Niestety badania biologiczne nie potwierdzają hipotez historycznych. Badania genetyczne jedynie potwierdzają pokrewieństwo szczepu z innymi lokalnymi galicyjskimi odmianami - amaral i caíño branco.

Największe ilości szczepów możemy spotkać w galicyjskiej apelacji Rias Baixas. Tereny plantacji wynoszą ponad pięć tysięcy hektarów. Liczba ta stanowi około 95% zasadzeń. Szczep Albarino jest także popularny w sąsiednich apelacjach Ribeiro i Ribeira Sacra. Na terenie Portugalii Albarino jest uważane za odmianę z największym potencjałem, jednak uprawia jej się stosunkowo mało - około 2 tysięcy hektarów.

Odmiana Albarino poza Półwyspem Iberyjskim występuje także w Stanach Zjednoczonych.

Do ciekawego wydarzenia doszło na terenie Australii. Wierząc w wielki sukces Albarino posadzono 200 hektarów sadzonek tej odmiany. Producenci oczekiwali plonów, jednak po kilku latach okazało się, że przygotowane sadzonki nie były odmianą Albarino, a francuskim szczepem savagnin.

Dojrzałe wina Albarino pachną brzoskwinią i egzotycznymi owocowami. Są także wyczuwalne subtelne nuty kwiatów cytrusowych. W smaku można wyczuć smak dojrzałych owoców, ale i także słonawy posmak. Albarino jest winem stosunkowo lekkim, nie jest także woskowe i tłuste.

Wina Albarino - młode czy stare?

Większość win produkowanych ze szczepów Albarino jest gotowa do spożycia jako wina młode, około rok po zabutelkowaniu. Warto jednak nie zapominać o winach starzonych, które po latach mogą zachwycać aromatem. W przypadku Albarino po latach są wyczuwalne nuty krzemienne i naftowe, jednocześnie zachowując nieskazitelną kwasowość. W Rias Baixas są obecne wina starzone w kadzi stalowej lub w beczce.

Do Albarino w zasadzie można jeść wszystko. Wina Albarino w większości pije się jako wina młode, dlatego dzięki swojej świeżości będzie idealnie pasować do różnych przekąsek, drobiu, owoców morza i skorupiaków. Dobrej jakości Albarino będzie idealne nawet do ciężkich potraw, takich jak dania z grilla lub bardziej wykwintne propozycje, typu ośmiornica.

Wina Albarino sklep to strona oferująca wina najwyższej jakości, tworzone także z innych szczepów. Warto zwracać uwagę na jakość produktu, jakim jest wino. Dobry alkohol zachwyca aromatem i smakiem, jednocześnie pobudzając kubki smakowe. Z wyselekcjonowanej oferty win obecnie możemy wybierać stacjonarnie, jak i internetowo. Jest to wygodne rozwiązanie, ponieważ trunek wysokiej jakości możemy zakupić jak chcemy.