Najwięcej pinot blanc uprawia się w Alzacji, gdzie najczęściej wykorzystuje się ją do produkcji musującego crémant d’Alsace. W Alzacji określenie to nie oznacza, że jest to czysty pinot blanc (prawdziwą odmiana alzacką jest pinot gris), ale najczęściej oznacza białe wino z odmian pinot (auxerrois, pinot gris, pinot noir). W zasadzie pinot blanc jest białą mutacją pinot gris, która z kolei pochodzi od pinot noir. Odmiany tej używa się również do mieszania z innymi, np. chardonnay. Alzackie pinot blanc jest pikantne, nieco przydymione i o umiarkowanej kwasowości, szczególnie gdy przeważają w nim grona auxerrois. W Niemczech najlepszy weissburgunder pochodzi z Badenii i Palatynatu, w Stanach Zjednoczonych głównie uprawia się ten szczep w Kalifornii (m.in. w Monterey), chociaż tam pod tą nazwą jeszcze do lat 90. kryła się jego mieszanka z melon de Bourgogne / muscadet, które na krzewach przypominają chardonnay (różnicę tę odkryto przy okazji badań podkładek winorośli). Mylenie krzewów pinot blanc i chardonnay było bardzo powszechne, stąd wino z tego szczepu winifikowano w stylu podobnym do chardonnay, w nowym dębie i fermentacją malolaktyczną. Ma ono stosunkowo dużo ciała. Najczęściej jest to wino o aromatach jabłek, owoców cytrusowych i kwiatów, w większości fermentowane w stalowych tankach i rzadko przeznaczone jest do dłuższego przechowywania. W Austrii wino z tego szczepu może być butelkowane jako weissburgunder lub kIevner (czasami bywa tak nazywany również w Alzacji). Na Węgrzech określa się je jako fehér burgundi. W Hiszpanii i Włoszech nazywa się pinot bianco, w Republice Czeskiej znane jest jako rulandské żółci, w Słowacji jako rulandské Biele, a w Serbii – beli burgundac. W Meksyku i Południowej Ameryce bywa błędnie nazywane chenin blanc.

Pinot Blanc - Szczepy Win - Sklep z Winem Bachus