Szczep Roussanne

Szczep Roussanne pochodzi z Doliny Rodanu. W tej okolicy jest jedną z dwóch odmian dopuszczonych do produkcji białych wersji następujących win: Hermitage, Crozes-Hermitage i St-Joseph. We wspomnianej części Francji znajduje się również większość współczesnych nasadzeń wspomnianego szczepu winogron, z którego powstają wina Roussanne. Obok marsanne, roussanne jest kluczowym składnikiem mieszanek białego wina z północnego Rodanu. Wspomnianej odmiany używa się także w niewielkich ilościach w Châteauneuf-du-Pape, gdzie jest jedną z 13 odmian winogron dopuszczonych do stosowania zarówno w czerwonych winach, jak i białych. Należy nadmienić, że odmiana roussanne uprawiana jest również w USA w stanach: Kalifornia i Waszyngton (tam miesza się ją z viognier), Australii (gdzie występuje w kupażach z shiraz), a także w Toskanii i Hiszpanii. Szczep Roussanne bywa również nazywany bergeron lub fromental.

Wina Roussanne charakteryzują się pieszczącymi wymagające podniebienia ziołowymi i herbacianymi aromatami. W smaku wina można poczuć owoce gruszki, morele i dość intensywną nutę miodu. Jeżeli wino zostało zrobione z niezbyt dojrzałych gron - kwasowość jest wysoka. Natomiast jeżeli wino roussanne zostało przygotowane z dobrze dojrzałych gron zawiera wysokoprocentowy alkohol.

Po zmieszaniu odmiany roussanne ze szczepem marsanne, w kupażu zostaje zapewniona intensywność aromatyczna. Wina roussanne poleca się do takich dań jak: sałatka z jajkiem w koszulce, wątróbka drobiowa i boczkiem (Salade Lyonnaise), omlet z kraba, terrina z wędzonych ryb.

Roussanne to odmiana winogron pierwotnie uprawiana w regionie winiarskim Rodan we Francji, gdzie często miesza się ją z odmianą Marsanne. Jest to jedyna inna biała odmiana, poza Marsanne, dopuszczona w apelacjach północnego Rodanu Crozes - Hermitage AOC, Hermitage AOC i Saint-Joseph AOC. W apelacji południowego Rodanu Châteauneuf-du-Pape AOC jest to jeden z sześciu dozwolonych białych winogron, które można mieszać z winami czerwonymi. Roussanne jest również sadzone w różnych regionach winiarskich Nowego Świata, takich jak Kalifornia, Waszyngton, Teksas, RPA i Australia oraz regiony europejskie takie jak Kreta, Toskania i Hiszpania.

Dojrzałe jagody wyróżniają się rdzawym kolorem — zasmażka jest po francusku czerwonawo-brązowa i prawdopodobnie jest korzeniem nazwy odmiany. Aromat Roussanne często przypomina kwiecistą herbatę ziołową. W ciepłym klimacie produkuje się wina bogate, o smaku miodu i gruszki. W chłodniejszym klimacie jest bardziej kwiatowy i delikatniejszy, o większej kwasowości. W wielu regionach jest odmianą trudną w uprawie, podatną na mącznika, słabą odpornością na suszę i wiatr, późne i/lub nierównomierne dojrzewanie oraz nieregularne plony.

Wina Roussanne sklep jest jednym z najchętniej odwiedzanych w okolicy miejsc. Koneserzy i miłośnicy wina nie są w stanie przejść obojętnie obok tradycyjnej winiarni.

W latach 80. kalifornijski winiarz Randall Grahm z Bonny Doon Vineyard przemycał sadzonki Roussanne, które podobno dostał z winnicy w Châteauneuf-du-Pape. Zgodnie z przepisami kalifornijskimi winorośle spoza stanu są poddawane kwarantannie przez długi okres, który obejmuje inspekcję pod kątem chorób winogron i identyfikację ampelograficzną na Uniwersytecie Kalifornijskim w Davis.

Roussanne - jest to biała odmiana winorośli, pochodzącą pierwotnie z regionu winiarskiego Rhône ( Doliny Rodanu) we Francji, gdzie często miesza się z Marsanne. Jest to jedyna inna biała odmiana, oprócz Marsanne, pozostawiono w północnych Rhône nazw z Crozes-AOC Hermitage, Hermitage AOC oraz Saint-Joseph AOC. W południowym Rhône nazwa Châteauneuf-du-Pape AOC jest jednym z sześciu białych winogron dozwolone, wraz z Grenache blanc, Piquepoul blanc, Clairette, Bourboulenc i Picardan.