Dornfelder - szczep winogron o ciemnej skórce, wyhodowany przez niemieckiego hodowcę, Augusta Herolda (1902-1973) w instytucie w Weinsberg w Badenii-Wirtembergii w 1955 roku. Jako linie rodzicielskie Herold użył dwa uzyskane przez siebie wcześniej szczepy: Helfensteiner i Heroldrebe. Szczep został nazwany ku czci Immanuela Augusta Ludwiga Dornfelda (1796-1869), założyciela instytutu winiarskiego w Weinsberg i zarejestrowany w 1979. Szczep zyskał dużą popularność w Niemczech ponieważ nadaje się do towarowej uprawy w rejonach, w których dotychczas produkowano jedynie wina białe. Sok owoców tego szczepu jest bardzo ciemny i umożliwia produkowanie dobrze wybarwionych, cięższych win czerwonych. Dornfelder dobrze nadaje się również do starzenia w beczkach dębowych. W porównaniu z innymi uprawianymi w Niemczech szczepami czerwonymi jest łatwiejszy w uprawie od Spatburgundera, bardziej odporny na choroby niż Blauer Portugieser, dojrzewa wcześniej niż Lemberger, ma dłuższe grona niż Trollinger. Ma jednak wyższe wymagania co do gleby i należy do odmian wrażliwych na mróz. Dornfelder jest również szczepem bardzo produktywnym (do 120 hektolitrów z hektara) i ma wysoką zawartość cukru w soku. Dornfelder daje ciemne wina o aksamitnej teksturze, często o posmaku śliwek, wiśni lub jagód, niekiedy lekko kwiatowym aromacie. Wina te są zazwyczaj postarzane w beczkach dębowych. Szczep ten zyskał dużą popularność, zwłaszcza w Hesji Nadreńskiej i Palatynacie. Intensywne nasadzenia w latach 80 i 90 ubiegłego wieku pozwoliły mu wyprzedzić Blauer Portugieser i zająć drugie miejsce pod względem powierzchni uprawy pośród uprawianych w Niemczech czerwonych szczepów winogorn. W 2006 Dornfelder był uprawiany na 8231 hektarach, a tendencja wzrostowa uległa zahamowaniu i nie zagraża pozycji Spatburgundera. Oprócz Niemiec, szczep - na znacznie mniejszą skalę - uprawiany jest również w innych krajach północnej Europy a także w chłodniejszych rejonach USA.

Zobacz też wina.

Przepraszamy za niedogodności.

Wyszukaj ponownie to co szukasz