Wina z Libanu - odkrywanie nowych smaków

Liban wielu osobom może się kojarzyć niezbyt chlubnie, jako miejsce, gdzie przed wielu laty toczyła się wojna. Jeszcze jakiś czas temu nie do pomyślenia byłaby wyprawa do Bejrutu. Prawda jest taka, że przez długie lata cierpiały z tego powodu także podniebienia smakoszy wina. Niewiele osób wie, że ten kraj Bliskiego Wschodu ma do zaoferowania butelki przednich roczników produkowane przez winiarnie z wiekową tradycją. Dzisiaj Liban na nowo jest celem turystycznych peregrynacji, a dla tych którzy chcieliby posmakować tamtejszego wina mamy dobrą wiadomość. Znaleźliście się w jak najbardziej odpowiednim miejscu...

Kulisy przemysłu winiarskiego w Libanie

Produkcja wina w Libanie sięga czasów panowania Fenicjan. Niewielka osada fenicka otoczona była ogromnymi uprawami winorośli, a tamtejsi producenci nektaru bogów zaopatrywali w wino Sydon, należący do najpotężniejszych miast starożytności.

W dzisiejszych czasach libański przemysł winiarski rozwija się bardzo prężnie. O ile na początku lat dziewięćdziesiątych XX wieku liczba winnic wynosiła zaledwie 5, o tyle dzisiaj przekroczyła już 60. Szacuje się, że rocznie tamtejszy rynek produkuje 9 milionów butelek tego szlachetnego trunku. Jest to w sumie niewiele biorąc pod uwagę inne kraje, ale tutaj stawia się bardzo na jakość. Wzrosło również zainteresowanie samą kulturą picia wina w Libanie, ponieważ winnice zgłaszają większą liczbę odwiedzających plantacje i chcących poznać tajniki wytwarzania tego alkoholu. Wino libańskie wyrobiło sobie markę na rynkach międzynarodowych i jest uważane za ambasadora jakości krajowych produktów za granicą.

Co stoi za tym sukcesem? Otóż Liban ma unikalną przewagę wielu mikroklimatów, co pozwala na produkcję wina w różnych regionach kraju. Większość winnic znajduje się w dolinie Bekaa i regionie Chouf, gdzie naturalne zwierciadło wody i gleby gliniasto-wapienne zapewniają odpowiednie warunki do produkcji wina. Uskutecznia się tutaj zasady terroiru, a zatem bierze się pod uwagę rozmaite zmienne, by uzyskać dobrą jakość i wyrazisty smak trunku. Wina z Libanu produkuje się w zgodzie z przyrodą.

Wina libańskie w naszym sklepie

Jeżeli chodzi o wina libańskie sklep nasz ma w ofercie kilkanaście wybranych rodzajów. Część z nich pochodzi prosto ze słynnej Doliny Bekaa, gdzie do wytwarzania wina używa się świeżej wody pozyskiwanej ze śniegu topniejącego na zboczach gór Libanu. Z kolei region Mount Lebanon charakteryzuje się ciepłymi latami i łagodnymi zimami, które nadają winogronom wyrazisty smak. Obszar ten jest wystawiony na wpływy Morza Śródziemnego i ma wapienną glebę gliniastą, która opóźnia dojrzewanie winogron - stąd te winnice znane są najbardziej z produkcji bardziej kwaśnych win.

Jednym z eksportowych numerów jeden jest Chateau Musar, zwane nie bez przyczyny "lśniącym światłem libańskiej uprawy winorośli". Borówkowy, głęboki smak tego wina znany jest koneserom na całym świecie. Warto dodać, że producenci tego wina jako pierwsi w Libanie uzyskali certyfikat ekologiczny.

Spróbować warto także krwisto czerwonego wina wytrawnego Massaya Le Colombier. Trzeba się w tym wypadku przygotować na istną eksplozję bomby smakowej - owoce skutecznie konkurują tutaj z licznymi przyprawami, które sprawiają, że zarówno start, jak i finisz w przypadku tego trunku jest niebiańskim przeżyciem. Doskonale sprawdza się w zestawieniu z potrawami mięsnymi.

Jeżeli chodzi o wina Liban ma znacznie więcej do zaoferowania, o czym możecie się Państwo przekonać odwiedzając nasz sklep.